© Belga

Rellen tijdens KAA Gent - Club Brugge krijgen staartje: stadionverbod voor 12 supporters, sfeervak sluit bij nieuwe problemen

Gent -

De rellen tijdens KAA Gent-Club Brugge in november blijven niet zonder gevolg. Twaalf Buffalo’s hebben een stadionverbod gekregen en als zich nog eens zulke misstanden voordoen, wordt vak 225, het ‘sfeervak’ achter de goal, voor één wedstrijd gesloten.

Sander Luyten

Een spandoek gericht aan ex-speler Roman Yaremchuk met daarop ‘Dood aan verraders’ en ‘Judas’. Een zee van Bengaals vuur. Rellen binnen en buiten de Ghelamco Arena. Dat KAA Gent in eigen huis Club Brugge klopte met 2-0, was op zondag 6 november bijzaak. Verschillende supporters, onder wie kinderen, voelden zich bedreigd en daar kon clubvoorzitter Ivan De Witte niet mee leven.

LEES OOK. “Ik zag zelfs kinderen huilen”: KAA Gent luidt alarmklok na grimmige middag in Ghelamco Arena, stadionverbod dreigt voor verschillende relschoppers

En het Disciplinair Comité van het Profvoetbal evenmin, blijkt nu. Dat orgaan heeft deze week een voorwaardelijke sluiting van vak 225 voor één wedstrijd uitgesproken. De voorwaardelijke sanctie is ingegaan op 25 januari en loopt gedurende een jaar. Bij nieuwe incidenten binnen die periode wordt vak 225 effectief gesloten voor één wedstrijd. Er is ook een boete van 15.000 euro uitgesproken voor het gebruik van vuurpijlen en het haatdragende spandoek. (lees verder onder foto)

© Belga

De sluiting van het ‘sfeervak’ achter het doel had al een feit kunnen zijn na de jongste thuiswedstrijd tegen Charleroi. Toen werden twee voetzoekers afgestoken in tribune 2. “Hiervoor vordert het Bondsparket een effectieve boete van 1.500 euro. Omdat de voorwaardelijke sluiting van vak 225 pas een week later is ingegaan, ontsnappen we dus nipt”, zegt KAA Gent in een persbericht.

En dat is niet alles. Naar aanleiding van de match tegen Club Brugge heeft de voetbalbond elf supporters van KAA Gent een stadionverbod gegeven tussen 3 en 24 maanden, omdat ze deelnamen aan de rellen in de familietribune. Voor het gebruik van vuurpijlen kreeg een twaalfde supporter een stadionverbod van 27 maanden.

Om diezelfde reden zijn nog eens twee stadionverboden uitgesproken van 24 en 27 maanden, maar dan voor de wedstrijd Union-KAA Gent. Wegens agressie tegen een steward tijdens KAA Gent-Seraing volgde dan weer een stadionverbod van 15 maanden, met nog eens 15 maanden voorwaardelijk. Dat brengt het totaal op vijftien supporters die nu een stadionverbod hebben. (lees verder onder foto)

© Belga

“Bij sfeer maken hoort geen geweld”, benadrukt KAA Gent. “De club en voorzitter Ivan De Witte zijn de voorbije maanden meermaals in overleg gegaan met de harde kern en de supportersraad. Die gesprekken verliepen in een goeie sfeer en waren constructief.”

“KAA Gent heeft zijn supporters hard nodig en is ervan overtuigd dat er veel goeie intenties zijn om sfeer te maken in het stadion. Van beide kanten werd het engagement uitgesproken om daar samen zo goed mogelijk aan te werken.”

LEES OOK.“Dood aan verraders” en “Judas”: spandoek van AA Gent-fans doet gemoederen oplaaien, politie moet ook na de match ingrijpen

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten