© AP

Politie grijpt in bij grootschalig klimaatprotest op Nederlandse snelweg

De politie heeft zaterdag ingegrepen bij het protest van klimaatactiegroep Extinction Rebellion op de A12-snelweg in Den Haag. Rond de middag wierpen honderden actievoerders daar een blokkade op.

lto, mtmBron: BELGA

De eerste groepen verzamelden zich rond 11.30 uur rond de snelweg, het Malieveld (het grote grasveld waarop wel vaker geprotesteerd wordt, red.) en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. Ze hadden spandoeken en borden bij zich met teksten als ‘Wij staan voor het recht op protest’, ‘Ga wat beters doen met al die poen’ en ‘Arresteer de échte klimaatboeven’. Er waren veel politieagenten aanwezig, die de actievoerders waarschuwden niet de snelweg op te lopen.

Toen ze dat rond de middag toch deden en de A12 blokkeerden, greep de politie in. Actievoerders werden opgepakt, weggesleept en in een busje gezet. Op Twitter waarschuwde de politie ook dat actievoerders op de weg zouden worden aangehouden als ze niet vertrokken.

(Lees verder onder de foto)

© EPA-EFE

Slijpschijven en cola

Het aanhouden van de actievoerders die op de weg blijven zitten, verliep uiterst moeizaam. De betogers werkten niet mee en hadden zich in groepjes aan elkaar vastgemaakt. De politie moest zich op slijpschijven en cola beroepen om hen weg te halen. Langs de zijkanten van de weg en boven de tunnel staan veel toeschouwers, die de actievoerders op de weg aanmoedigen en de politie uitjoelen.

Uiteindelijk werden tientallen mensen aangehouden, zei de politie achteraf.

In de afgelopen dagen werden al zeven aanhangers van Extinction Rebellion opgepakt vanwege de aangekondigde protestactie tegen de manier waarop de overheid omgaat met fossiele subsidies. Ze hadden anderen opgeroepen mee te doen aan de wegblokkade, maar daarmee maakten ze zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan opruiing. Zij zijn inmiddels weer vrij.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten