Welke naam krijgt de nieuwe fusiestad straks?© HBvL

Inwoners van Bilzen en Hoeselt zoeken ijverig mee naar nieuwe naam voor fusiestad

Bilzen -

De inwoners van Bilzen en Hoeselt mogen de naam van de nieuwe fusiegemeente online mee helpen kiezen. Met inzendingen als Biesen, Aldendaal en Hoebi werden de eerste voorzetten gegeven. De uiteindelijke beslissing valt later dit jaar.

De nieuwe fusiestad met 42.300 inwoners en een oppervlakte van 106 vierkante kilometer wordt vanaf 1 januari 2025 de grootste van Haspengouw en de vierde in Limburg. “De komende maanden gaan we met de burgers verder in gesprek over hoe we onze dienstverlening in de toekomst kunnen organiseren”, verduidelijken burgemeester Bruno Steegen (Beter Bilzen) en burgemeester Werner Raskin (Open vld). Belangrijk element is de naamkeuze voor de nieuwe tandem. “De inwoners van Hoeselt en Bilzen krijgen hierin een bepalende stem. Online kwamen al heel wat voorstellen binnen. Ik zag namen als Biesen, Hoebi, Aldenrijk en Demerdaal passeren. In de zomer zal een adviesraad samen met onder andere de heemkundekring een shortlist maken waaruit de uiteindelijke naam zal gekozen worden. Ook een 28-tal straten moeten een nieuwe naam krijgen omdat die nu dubbel voorkomen”, stelt burgemeester Bruno Steegen.

Op de website rond de fusie tussen Bilzen en Hoeselt kregen burgemeesters Raskin en Steegen al heel wat voorstellen binnen over de nieuwe stadsnaam.© Johnny Geurts

Oppositiepartij Vooruit hekelt het feit dat veel geld wordt besteed aan het zoeken naar een naam. Gemeenteraadslid Veerle Schoenmaekers (Vooruit): “Een aanzienlijk budget gaat naar een participatietraject voor het vinden van de nieuwe naam voor de fusiegemeente. Laten we samen liever nadenken met welke lokale initiatieven we de energiefactuur naar beneden krijgen of hoe we een duurzaam milieubeleid kunnen voeren. Voor ons is er bovendien maar één logische naam voor de fusie: Bilzen-Hoeselt. De naam verwijst naar de nauwe samenwerking tussen de twee gemeenten met respect voor het verleden.”

Burgemeester Steegen reageert: “Linkse partijen hameren steeds op meer participatie. Wel nu is er die inspraak, niet alleen wat betreft de naam, maar ook met 6 digitale infosessies en 5 infoavonden voor ondernemers, themasessies en een mobiele fusiestand. De participatie van de inwoners stellen we in dit fusieverhaal centraal.”

Oppositiepartij Vooruit is niet overtuigd. “We zijn absoluut voor participatie. Maar dan wel op een zinvolle manier over thema’s die er écht toe doen”, besluit Schoenmaekers. JoGe

Info: Suggesties voor de nieuwe fusienaam kun je sturen via: fusiehoeseltbilzen.be

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten