© Koen Luts

Zoutzuurlek bij Vynova in Tessenderlo, geen werknemers gewond geraakt

Tessenderlo -

Bij chemisch bedrijf Vynova op de Heilig-Hartlaan in Tessenderlo is maandagochtend een zoutzuurlek ontstaan. Rond de middag was het lek onder controle. Niemand van de 600 werknemers van het bedrijf raakte gewond, en ook de omwonenden zijn niet in gevaar geweest.

Olivier Simons/Koen Luts

Het lek ontstond rond 9.25 uur aan een productie-installatie voor monovinylchloride, een essentiële bouwsteen voor PVC. Het interne interventieteam kwam meteen ter plaatse. Ook de brandweer Zuid-West Limburg werd opgeroepen. De gaswolk van het vrijgekomen (HCI) zoutzuur werd met een watergordijn neergeslagen. Dat gebeurde door verschillende brandweerploegen vanop de grond en vanuit een ladderwagen. Rond 11 uur was het lek volledig onder controle.

Johnny Vanelven van Icarus Motors zag rond 10 uur dat er iets aan de hand was op het terrein van zijn overbuur. “We zagen een wolk en dachten dat die wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn. We twijfelden nog of we moesten blijven staan of vluchten, maar ik heb dan toch nog enkele foto’s gemaakt van op onze site. Even later zagen we brandweerwagens arriveren en kregen we een BE-Alert binnen.”

Omdat er beperkte hoeveelheden zoutzuur afdreven in de richting van het industriegebied Geenrode, werd de gemeentelijke rampenfase geactiveerd. Omwonenden moesten uit voorzorg binnen blijven, ramen en deuren sluiten en de ventilatie uitschakelen.

© Koen Luts

Geen gevaar

De brandweer voerde metingen uit in de ruime omgeving. Hieruit bleek dat de minimumgrens voor gevaar niet overschreden was. Rond 11.30 uur werd de gemeentelijke rampenfase opgeheven. Het bluswater voor het watergordijn wordt opgevangen op het bedrijf in de daartoe voorziene bekkens. Er is geen gevaar voor verontreinigde bodem of grondwater. Ook omwonenden waren op geen enkel moment in gevaar.

“Het is nog niet duidelijk hoe het lek is kunnen ontstaan. Dat wordt nog onderzocht”, zegt Yannick Brusselmans, woordvoerder van Vynova. “Gelukkig is niemand van onze 600 werknemers gewond geraakt. Iedereen heeft de procedure goed gevolgd en is samengekomen in een intern verzamelpunt tot het gevaar geweken was. De installatie waar het lek is ontstaan, is stopgezet. Er zal eerst onderzocht worden wat er precies gebeurd is en wat de impact is op de andere installaties voor we weer veilig kunnen heropstarten.”

 (siol, klu)

© Koen Luts

© Koen Luts

© Koen Luts

© Koen Luts

© Koen Luts

© Koen Luts

© Koen Luts

Aanbevolen
Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt