Het Hasseltse Krokusfestival is al aan zijn 26ste editie toe. — © Jona Harnischmacher
Dans, acrobatie en circus voor alle leeftijden: tijd om tickets te bestellen voor het populaire Krokusfestival
Grote borsten en een gespierde sixpack, niets voor kinderen? Toch wel. Het is maar één van de talrijke details uit de voorstellingen van het Krokusfestival dat stilletjes aan voor de deur staat.
Verwacht je aan een programma vol dans, acrobatie, poppen en circus. Maar ook met onderwerpen die even diep gaan als voorstellingen voor alleen maar volwassenen. De meeste voorstellingen vinden in cultuurcentrum Hasselt plaats, maar soms ook op locatie, zoals Tout Petit dat Zullen we samen in serviceresidentie Numa speelt en zo kinderen en grijsaards samen brengt. Tien tips voor de héle familie.
Vanaf 0 jaar
Dansen met de baby
Een dj draait live plaatjes, jij mag dansen. Zelfs de ukken van nog geen jaar oud. En die mogen dat doen samen met de ouders, grootouders en een aantal dansers die dansen, rollen en liggen. “We touch, we play, we dance van het Britse Second Hand Dance Company is een heel interactieve, lieve voorstelling die generaties overstijgt”, zegt Gerhard Verfaillie van ccHa. “Het niveau van voorstellingen voor de allerjongsten wordt elk jaar beter.” Er zijn twee verschillende versies van de voorstelling: eentje is specifiek voor baby’s van 0 tot 18 maanden oud. Voor iets oudere kinderen is er een aparte voorstelling, zodat ze niet over de allerkleinsten heen tuimelen.
(lees verder onder de foto’s)
© Zoë Manders
© Zoë Manders
Vanaf 8 jaar
Oud en jong samen op het podium
De openingsvoorstelling komt van Ultima Vez. What remains gaat om herinneringen: wat blijft achter in iemands geheugen? Welke herinneringen hebben heel jonge mensen eigenlijk? Hoe gaan we om met oudere mensen? De oudste danser op het podium is een vrouw van 60, de jongste een kind van 7. “Een ontroerende voorstelling”, zegt Gerhard Verfaillie van ccHa. “De regie ligt in handen van Zoë Demoustier, de dochter van cameraman en journalist Daniel Demoustier. Een groot talent om in de gaten te houden.”
© Tom Herbots
Vanaf 10 jaar
Vragen over identiteit in een decor van games
Adams Mensah werd als kleine jongen door een Vlaams koppel geadopteerd toen ze in Ghana op vakantie waren. Toen hij tien jaar was, stond plots zijn natuurlijke vader voor de deur. Dat zorgde voor allerlei vragen. Als hij een relatie met een blank meisje krijgt, duiken nog vragen op. Kan zij écht begrijpen hoe hij zich voelt, omdat zij niet hetzelfde heeft meegemaakt? Mensah maakte er al documentaires over en nu Meet me halfway, een voorstelling over identiteit ingekleed in de sfeer van videogames.
© Adams Muraszak
Vanaf 5 jaar
Grote borsten en een sixpack
Distort the body van Gedachtegang is een kleine voorstelling, maar een mooie. Een man en een vrouw dragen pakken. De vrouw heeft een grote boezem, de man een gespierd sixpack. Kunnen ze met zulke ideale maten wel goed bewegen? Of circus maken? Of zou het toch makkelijk gaan als we iets makkelijker in ons vel zouden zitten? Circus dat leuk is om te zien, maar dat ook vragen stelt over gender en het maatschappelijk beeld over onze lichamen.
© RR
Vanaf 6 jaar
Alles kan
Iets niet mogelijk? Dan zetten we er de letters ‘on’- voor: ‘onmogelijk’. Maar is dat wel zo? Oké, met een lichaam dat niet ‘perfect’ is, kan je misschien niet alles, maar je kan nog veel dingen wel en sommige dingen misschien zelfs beter. Dansen in een rolstoel bijvoorbeeld. Dat bewijst Danaé Bosman met On-.
© RR
Vanaf 4 jaar
Een zoektocht door Zweedse sneeuw
‘Snö’ is Zweeds voor sneeuw. We zitten in een wit landschap. Als de acteurs stappen, hoor je de sneeuw kraken. Een rendier is weggelopen van de kudde. Met dans, poppen en voorwerpen neemt Dockteatren Tittut je mee op zoek naar het vermiste dier. Door een fraai landschap, maar wel eentje dat door de komst van lithiummijnen voor onze elektrische auto’s onder druk staat. Zo krijgt Snö ook een heel actueel randje.
© Jonas Jörneberg
Vanaf 6 jaar
Een tafel met een levensverhaal
Katarina Cakova is een kunstenares uit Slowakije. In Island home toont ze een tafel vol poppen en objecten. Daarmee speelt ze korte scènes die samen een levensverhaal vormen. Ze doet alles in haar eentje en na de voorstelling kan je de tafel en alle objecten van dichtbij ontdekken.
© RR
Vanaf 4 jaar
Top op het gaatje
Florschütz & Döhnert zijn twee anciens van het Duitse jeugdtheater en met Een klein gaatje van niks maken ze een voorstelling waar de héle familie mee kan gniffelen. Er zit een gat in de muur. Wat zit daar in? Soms niks, soms halen ze er compleet onverwachte dingen uit. De twee spelen voortdurend met de verwachtingen van de toeschouwer en kietelen zo je lachspieren.
© Thomas Ernst
Vanaf 6 jaar
Spektakel acrobatie
The 100hands brengt met Out of the box 2.0. een voorstelling met topacrobaten in en rond een kooi. Er zit een scène in die je niet gaat geloven. Spektakel verzekerd. Meer zeggen we niet. Ook Exit van Circumstances belooft circus met vier acrobaten die een soort balans moeten vinden in een constructie met wentelende deuren en draaiende muren.
© Jona Harnischmacher
Krokusfestival, in ccHa en verschillende locaties in de stad, van 17 tot 23 februari. Info en tickets: www.krokusfestival.be
LEES OOK
Op zoek naar meer verhalen van Vlaanderen: ga Tom Waes achterna in de mooiste geschiedkundige musea
Hasseltse balletjuf van topdansers zoekt zaaltje: “Desnoods doe ik onder een brug verder”
Gezocht: Limburgse jongeren die de clown willen uithangen
Zangkoor Noorderklanken scheert muzikale toppen tijdens jubileumconcert
Accordeonfestival brengt wereldtoppers naar Lommel: “Dit zal je hierna niet meer meemaken”
Bekijk
Hoofdpunten
“Grootste proces ooit rond huisjesmelkerij” van start: hoe is het nu met de Appeltans-koten?
Bouwkraan dondert in Hasseltse kanaalkom: “Onverklaarbaar”
LIVE. Volg het Reuzegom-proces over de dood van student Sanda Dia hier op de voet
Onderzoek hoe gezond je tuin is: “We willen in heel Limburg theezakjes in de grond”
Kleine syndicus Bertie moet 250 euro aan KBC betalen voor “administratieve kosten”
Cd&v pleit voor verbod op ‘1 kopen, 1 gratis’: “Ook slecht voor consument zelf”