© Tom Palmaers

Italiaanse overvaller al vier jaar op de vlucht, maar gevat bij banale verkeerscontrole in Tongeren

Tongeren -

Een Italiaanse overvaller die sinds zijn veroordeling in mei 2019 spoorloos verdwenen was, is door de politie van Tongeren ingerekend. De inspecteurs betrapten de geseinde dertiger tijdens een verkeerscontrole.

Phillip Pergens

De arrestatie dateert al van vrijdag 20 op zaterdag 21 januari, maar pas nu raakte bekend dat de geseinde persoon een Italiaan is die in zijn thuisland gezocht werd. De 35-jarige man moet nog een effectieve gevangenisstraf van 1 jaar en 10 maanden uitzitten voor een gewelddadige overval in 2013.

Geld en wapens

De Italiaan komt uit Santa Caterina Villarmosa, een gemeente in de Siciliaanse provincie Caltanissetta. Het is daar dat hij exact tien jaar geleden betrokken was bij een overval op een toen 56-jarige man. Hij en zijn kompanen hadden de vijftiger eest naar buiten gelokt, waarna ze hem overmeesterden en vastbonden met een touw. Het slachtoffer werd zijn huis ingesleept en beroofd. De daders gingen aan de haal met wapens en munitie, alsook met een aanzienlijk som geld.

Ze konden vrij snel ingerekend worden, maar de zaak kwam pas in mei 2019 voor de rechtbank. De 35-jarige beklaagde daagde niet op toen de uitspraak volgde en stond sindsdien internationaal geseind.

Overlevering

In de Italiaanse media wordt het opsporingsonderzoek als eerder moeizaam omschreven. Bijna vier jaar lang bleef de voortvluchtige uit handen van de Italiaanse autoriteiten. Tot hij bij een banale verkeerscontrole in Tongeren werd gevat. De lokale politie rekende de man in en bracht hem naar het politiecommissariaat. Omdat de dertiger in Luik woonde, werd zijn dossier overgedragen aan de Waalse collega’s. Die brachten hem over naar een Belgische gevangenis, terwijl de Italiaanse autoriteiten en Interpol werden ingelicht. De 35-jarige zal binnenkort overgeleverd worden aan zijn thuisland. Daar zal hij zijn openstaande gevangenisstraf moeten uitzitten. (ppn)

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt