© AFP
Vliegmaatschappij Emirates wil vijftig procent “duurzame brandstof” in 2030
De grootste luchtvaartmaatschappij van het Midden-Oosten, Emirates, met hoofdkantoor in Dubai, heeft maandag het doel geformuleerd om tegen 2030 de helft van hun vluchten op duurzame brandstof te laten vliegen. De rijke golfstaat ontvangt dit jaar een omstreden 28ste editie van de VN-klimaattop.
Emirates heeft maandag een eerste vlucht uitgevoerd vanop de internationale luchthaven van Dubai met een Boeing 777-300ER zonder passagiers, maar met honderd procent duurzame brandstof in zijn motor.
Ongeveer driehonderd luchtvaartmaatschappijen, verenigd in de Internationale Vereniging voor Luchttransport (IATA), roepen nu op om de productie van duurzame luchtvaartbrandstof te verhogen. Die vliegmaatschappijen vertegenwoordigen samen 83 procent van het mondiale luchtverkeer.
SAF (“sustainable aviation fuel” of duurzame luchtvaartbrandstof) wordt deels gemaakt van biomassa of gerecycleerde oliën.
“Het zou een grote stap voorwaarts zijn als tegen 2030 de helft van de brandstof duurzaam is, maar of dat lukt, hangt af van de capaciteit van de bedrijven die het produceren en die aan de luchthavens leveren”, waarschuwde Adel Al-Redha, operationsmanager bij Emirates.
De producenten moeten ook “betaalbare prijzen” aanbieden, aangezien hoge prijzen een “belemmering voor de luchtvaartmaatschappijen of de bedrijven” zouden betekenen, zei Al-Redha tegen persagentschap AFP.
In 2019 werd er volgens IATA slechts 25 miljoen liter SAF geproduceerd, terwijl de luchtvaart dat jaar 413 miljard liter verbruikte. Dat laatste blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap.
De productie is tot 200 miljoen liter gestegen in 2022, meldt IATA. De organisatie hoopt tegen 2050, in het kader van hun ambitieuze project “netto nul” CO2-uitstoot voor de luchtvaart, aan 30 miljard liter per jaar te komen.
De Verenigde Arabische Emiraten organiseren, als belangrijk knooppunt in het luchtverkeer, de volgende klimaatconferentie van de VN, COP28. Het land is een van de grootste exporteurs van ruwe olie ter wereld en krijgt voor de organisatie van het evenement kritiek van ngo’s en milieuorganisaties.
Bekijk
Hoofdpunten
Ben piekert de hele nacht: “Mijn slaapprobleem zit tussen mijn oren”
De helft van de Limburgers snurkt: onze expert weet wat je eraan kan doen
VIDEO. Help, ik werk in shifts en mijn slaapritme is volledig verstoord: wat kan ik doen?
Win een boxspring van Grisar Slaapcomfort of een slaaptraining
Mannen die buschauffeur zwaar toetakelden week na feiten nog spoorloos
Parkwachter bij keel gegrepen op recyclagepark van Genk: “Dit kunnen we niet tolereren”