© rdr
Thieu schrijft boek over Noord-Limburgs verzet tijdens WO II
Auteur Thieu Vander Sanden brengt in ‘827 stuks afgeleverd’ een relaas over het Noord-Limburgse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
“Mijn onderzoek richt zich op de deportatie van 827 Noord-Limburgse verzetslieden, weggevoerden en politieke gevangenen naar nazikampen. Die werden via Breendonk naar Buchenwald, Ravensbrück, Mittelbau-Dora en Blankenburg getransporteerd en daar als vee afgeleverd, vandaar de titel van het boek”, zegt Thieu.
Zijn boek bevat de ervaringen van Jaak Vanuytvange (Kaulille), Jaak Hulsbosch (Hamont), Jef Verlinden (Sint-Huibrechts-Lille), Marcel Roijers (Neerpelt), Mathilde Martens (Neerpelt), Jan Deckx (S.H.Lille), Pierre Smids (Eksel), Henri Bergs (Overpelt) en Frans Zels (Peer). “Van de Noord-Limburgers overleefden Jaak Hulsbosch en Jef Verlinden de deportatie niet. De anderen werden net op tijd bevrijd”, zegt Vander Sanden.
De publicatie komt er in samenwerking met Heemkring De Klaveren Heer, DORA en de gemeente. “Aanleiding was een lezing van Kaulillenaar Jaak Vanuytvange, die de deportatie overleefde.”
Vander Sanden had gesprekken met families van deze laatste getuigen. “Opmerkelijk is het stil leed dat weggevoerden heel hun verder leven meedroegen. Leed dat nooit werd uitgesproken. Wie terugkeerde van de kampen wilde vergeten en verdergaan met zijn leven. Al bleef de waanzin van de kampen door hun hoofden spoken”, aldus Vander Sanden. (rdr)
Het boek is verkrijgbaar via de heemkundige kring
Bekijk
Hoofdpunten
Opnieuw opschudding in Truiense politiek: schepen van Financiën Jo François (N-VA) stapt op
Eerste asperges uit volle grond zijn er: “Later dan vorig jaar door gebrek aan zon”
Ooggetuigen over hallucinante crash in Flémalle: “Mirakel dat hier geen kind gestorven is”
De weg uit het labyrint is gevonden: Minotaurus is nieuwe afvaller in ‘The masked singer’
Fans van Trump bang en teleurgesteld in zichzelf en de ex-president: oproep tot protest amper beantwoord
Gijzeling in Roeselare afgelopen: gijzelnemer zou opgepakt zijn