Brussels Airlines-topman vertrekt naar concurrent, oude bekende neemt tijdelijk over

Personeel, vakbonden, journalisten, niemand had het zien aankomen: het nieuws dat Peter Gerber, die pas in maart 2021 CEO werd van Brussels Airlines, het bedrijf meteen verlaat, kwam totaal onverwacht. Dat de Duitser, die drie decennia voor Lufthansa werkte, overstapt naar de Duitse concurrent Condor, was zo mogelijk een nog grotere verrassing.

Bron: BELGA

Peter Gerber stopt dus met onmiddellijke ingang als CEO van Brussels Airlines. Bij zijn aantreden in de lente van 2021 was hij de vierde CEO in evenveel jaren en wachtte hem een serieuze uitdaging: het dubbele saneringsplan van zijn voorganger, Dieter Vranckx, die door Lufthansa naar het succesvolle Swiss werd gestuurd, afronden in volle naweeën van corona.

Afslankingsplan

Reboot Plus was niets meer of niets minder dan een afslankingsplan, waarbij een kwart van het personeel, tien vliegtuigen en tientallen bestemmingen werden geschrapt. In de zomer van 2022 leek het even compleet mis te gaan: de werkdruk werd onhoudbaar en de bonden dreigden ermee alle vluchten lam te leggen als de directie niet ingreep.

Dat gebeurde: die zomer werden een kleine 700 vluchten geschrapt. Met grote tegenzin, want het kostte de maatschappij meer dan 10 miljoen euro inkomsten. Maar de knieval van de directie werkte. In december liet Gerber zelfs weten dat Brussels Airlines dit jaar opnieuw winstgevend zou worden “als er geen gekke dingen gebeuren”. Al zal hij wellicht niet bedoeld hebben dat hij zelf zou opstappen.

Comeback Christina Foerster

Het feit dat Peter Gerber per direct het bedrijf verlaat, liet al vermoeden dat hij wellicht bij een concurrent aan de slag zou gaan. Nadat vakblad Aerotelegraph had geschreven dat Gerber bij de Duitse vliegtuigmaatschappij Condor eind dit jaar de pensioengerechtigde Ralph Teckentrup zou opvolgen als CEO, bevestigde de grote concurrent van Lufthansa al snel het nieuws.

“Peter Gerber is niet alleen een zeer ervaren luchtvaartmanager, hij is ook de man die Condor in de toekomst naar nog meer succes zal kunnen leiden”, aldus Condor-voorzitter Friedrich Andreae.

Oude bekende Christina Foerster, hier bij haar aantreden in 2018, wordt CEO tot een definitieve topman of -vrouw gevonden is© BELGA

In een persbericht over Gerbers vertrek had Brussels Airlines intussen al laten weten dat Christina Foerster hem tijdelijk zal opvolgen. Een oude bekende, want zij volgde in 2018 Bernard Gustin op als CEO van Brussels Airlines en kreeg twee jaar later een toppromotie bij Lufthansa.

“Christina kent Brussels Airlines goed, nadat ze er vanaf 2016 chief commercial officer en tussen 2018 en 2020 CEO is geweest”, zo klinkt het in het persbericht. “Een langetermijnopvolger voor Peter Gerber zal zo snel mogelijk aangekondigd worden.”

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten