© Shutterstock

Liever een cappuccino dan een espresso? Melk toevoegen aan je koffie blijkt goed voor je gezondheid

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Zelf hadden we het niet zien aankomen, maar melk toevoegen aan je koffie blijkt gezonder te zijn voor je lijf dan wanneer je je kopje cafeïne gewoon zwart drinkt. Dat is althans de conclusie van een nieuwe Deense studie die de combinatie onder de loep nam. Laat die lattes en macchiato’s dus maar komen.

Camille Van Puymbroeck

Een nieuwe studie van de University of Copenhagen die werd gepubliceerd in het vakblad Journal of Agricultural and Food Chemistry legt de voordelen bloot van het combineren van antioxidanten (polyfenolen in het bijzonder) en proteïnen. Chemie is nooit onze grootste troef geweest, maar als het gaat om koffie willen we wel een extra inspanning doen. Om het in gewone mensentaal te zeggen: de combinatie van koffie en melk houdt heel wat voordelen in.

Meer dan koffie

Koffie bevat namelijk een hoog gehalte polyfenolen, oftewel antioxidanten die ontstekingen in ons lichaam tegengaan. Dat op zich is al goed nieuws, maar uit testen op immuuncellen blijkt dat wanneer je antioxidanten combineert met proteïnen (onder andere te vinden in zuivelproducten), het effect nog groter wordt. De ontstekingsremmende werking van de polyfenolen verdubbelt zelfs.

LEES OOK:

Hoewel de chemische reactie dus plaatsvindt in koffiedranken met melk, houdt het daar niet op. “Ik kan me voorstellen dat een gelijkaardig fenomeen optreedt in bijvoorbeeld een vleesgerecht met groenten of in een smoothie, als je daaraan proteïnen in de vorm van melk of yoghurt toevoegt”, aldus één van de deelnemende professoren Nissen Lund. Alle hoop is dus niet verloren voor zij die hun kopje koffie liever zwart drinken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten