Themabeeld© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Zesendertig nieuwe windmolens bijgekomen in Wallonië in 2022

In Wallonië zijn vorig jaar 36 nieuwe windturbines opgericht, goed voor een extra vermogen van 99 megawatt. Dat blijkt uit cijfers van de federatie Edora.

jvhBron: BELGA

“De symbolische grens van 100 megawatt is voor het tweede jaar op rij nagenoeg bereikt”, zegt de federatie. Maar ze wijst erop dat er elk jaar meer dan 150 megawatt geïnstalleerd zou moeten worden om de Waalse doelstellingen tegen 2030 te kunnen bereiken.

Edora merkt ook op dat er vorig jaar dubbel zoveel vermogen bijkwam in Vlaanderen, nochtans “een kleiner en dichter bevolkt gebied”. VWEA, het windplatform van de Organisatie Duurzame Energie (ODE), kondigde eerder aan dat er in Vlaanderen vorig jaar 55 windturbines werden gebouwd, goed voor een vermogen van 204 megawatt. 

In totaal telt Vlaanderen nu 672 operationele windturbines een totaal vermogen van 1.748,6 MW. In Wallonië zijn er dat 528, goed voor een vermogen van 1.296 megawatt. 

Alle Belgische windturbines samen - ook die op zee - waren eind vorig jaar goed voor een vermogen van 5.307 megawatt. Dat kan meer dan 15 procent van het elektriciteitsverbruik in België dekken, aldus Edora.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten