Federaal minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen). — © Kris Van Exel
Energieleveranciers moeten voortaan zelf contact opnemen als voorschot afwijkt van verwachte eindafrekening
Als uit simulaties blijkt dat het voorschot op de energiefactuur sterk afwijkt van de verwachte afrekening, dan moet de leverancier zélf met een nieuw voorstel komen. Dat heeft de federale regering met de sector afgesproken. Uit een enquête blijkt dat de helft van de klanten bij de eindafrekening gemiddeld 556 euro bijbetaalt.
De energieprijzen zijn aan het dalen, en de partij Vooruit vroeg eerder deze week dat de energieleveranciers verplicht zouden worden om ook hun voorschotfacturen te laten zakken. Maar zover wil de minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen), niet gaan. Wel heeft ze samen met Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Consumentenbescherming (Open Vld), een protocol met de sector afgesloten. “Het doel is om de voorschotfacturen en de eindafrekening meer in evenwicht te brengen”, zei Van der Straeten in de Kamer. “Op die manier willen we onaangename verrassingen en dramatische situaties vermijden.”
Concreet moeten de leveranciers voortaan drie keer per jaar contact opnemen met klanten die een “abnormaliteit” in hun voorschotfactuur hebben. Om de vier maanden moeten ze hun klanten screenen en als blijkt dat het voorschot sterk afwijkt van de verwachte eindafrekening, dan moeten die leveranciers volgens Bertrand zelf een “nieuw, gepersonaliseerd” voorstel aan die klanten doen.
Voor de klanten die tussen augustus en november, toen de prijzen piekten, een nieuw (variabel) contract hebben afgesloten, moeten de leveranciers die screening nu al doen en op “korte termijn” een voorstel doen als er “abnormaliteiten” zijn.
In de praktijk?
Een verplichte verlaging zoals Vooruit vraagt, wil Van der Straeten niet doen. Ze waarschuwt dat de crisis nog niet voorbij is. “De energieprijzen zijn nog steeds heel erg hoog”, aldus de minister. Al is de vraag in hoeverre de sector dat protocol in de praktijk zal volgen.
Eerder had Van der Straeten ook al een wet laten stemmen waardoor het voor leveranciers verboden was om eenzijdig de voorschotfactuur te verhogen. Dat kan wettelijk alleen met akkoord van de klant. Maar eind december is gebleken dat dit in praktijk niet helemaal het geval was. Klanten die hun voorschotten zelf willen aanpassen, mogen dat in sommige gevallen maar minimaal doen. Onder meer bij de ombudsman energie zijn daarover klachten geweest.
Helft moet bijbetalen
Het doel is om verrassingen bij de eindafrekening te vermijden. Uit een enquête van Febeg, de koepel van energieleveranciers, is gebleken dat ongeveerde de helft van de klanten (52 procent) op het einde van het jaar moet bijbetalen. Dat ging gemiddeld om een bedrag van 556 euro. Bij de 48 procent die geld terug kreeg, was het gemiddelde bedrag 282 euro.
LEES OOK
Het kan honderden euro’s op je factuur schelen, maar energieleveranciers ‘saboteren’ energiedelen met buren of familie
Benzine tanken wordt woensdag duurder
Aantal klachten over energieleveranciers sterk gedaald
Dit verandert op 1 april: premie voor thuisbatterij geschrapt, sociale energietarieven omhoog en recht op deconnectie
Marges tot 1.700 euro op energiecontracten, bij concurrentie 150 euro: “Luminus wilde zich verrijken”
Bekijk
Hoofdpunten
De helft van de Limburgers snurkt: onze expert weet wat je eraan kan doen
Ben piekert de hele nacht: “Mijn slaapprobleem zit tussen mijn oren”
VIDEO. Help, ik werk in shifts en mijn slaapritme is volledig verstoord: wat kan ik doen?
Win een boxspring van Grisar Slaapcomfort of een slaaptraining
Parkwachter bij keel gegrepen op recyclagepark van Genk: “Dit kunnen we niet tolereren”
Zorgkundige die vernederende foto’s maakte van bewoners woonzorgcentrum Villa Rosa krijgt milde straf