Federale regering wil ook oudste kerncentrales twee winters langer open houden
De federale regering wil dat de oudste kerncentrales in ons land - Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 - twee jaar langer in dienst blijven. Normaal zouden die in 2025 van het net afgekoppeld worden, maar de overheid gaat aan uitbater Engie vragen om ze langer open te houden.
Eerder dit jaar werd de levensduur van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 na lang onderhandelen met Engie al verlengd. Omdat de werkzaamheden om dat mogelijk te maken pas tegen november 2026 klaar zouden zijn, werd met enige ongerustheid gekeken naar de winter van 2025-2026. Dan is de energiebevoorrading niet gegarandeerd als alles tegenzit, viel al vaker te horen. Volgens hoogspanningsbeheerder Elia is er dan bij piekverbruik een mogelijk tekort van tussen de 900 megawatt en 1,2 gigawatt.
Volgens de wet moeten de oudste kerncentrales - Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 - in 2025 van het net afgekoppeld worden, zoals woensdag ook gebeurde bij de kernreactor Tihange 2. Premier Alexander De Croo (Open VLD) en energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) gaan uitbater Engie nu vragen om die sluiting twee winters uit te stellen, zo heeft het kernkabinet vrijdag beslist. Er zal een veiligheidsdossier opgemaakt moeten worden dat ingediend zal worden bij het FANC. Het gaat dan om een aanpassing van het brandstofgebruik, waardoor de centrales langer zouden kunnen blijven draaien, maar ook om de inzet van bijkomende brandstof.
De analyse moet tegen eind maart klaar zijn zodat de regering kan beslissen over de bevoorradingszekerheid voor de winters van 2025-2026 en 2026-2027.
Niet voldoende, vindt N-VA
Oppositiepartij N-VA noemt de levensduurverlenging gedurende enkele winters onvoldoende. “Het stroomtekort zal daarna niet magisch verdwijnen”, zegt Kamerlid Bert Wollants. Die pleit er al langer voor om bijkomende kerncentrales open te houden. “Eindelijk een beetje voortschrijdend inzicht bij de regering”, reageert hij. Maar een verlenging gedurende enkele winters “blijft onvoldoende”, zegt Wollants ook. “Het stroomtekort gaat daarna toch niet magisch verdwijnen?”
De Vlaams-nationalisten blijven een verlenging van alle kerncentrales gedurende minstens 20 jaar vragen. De regering besliste dat vooralsnog enkel voor Doel 4 en Tihange 3 en dat maar voor 10 jaar, tot 2035. Daarnaast moet de regering volgens Wollants werk maken van de bouw van SMR-centrales of ‘small modular reactors’, de nieuwste generatie kernreactoren die flexibeler en properder zouden zijn, maar nog in de onderzoeksfase zitten. De regering besliste eerder al om 100 miljoen euro vrij te maken voor het onderzoek naar die SMR’s.
LEES OOK
Al 184.769 aanvragen van burgers die eerste energiepremie niet kregen
Al meer dan een jaar verboden en toch nog geen enkele boete voor stookolieketels
Diest laat straatverlichting ’s nachts opnieuw permanent aan: “Onveiligheidsgevoel toegenomen”
We blijven extra zuinig met gas, ook nu prijzen lager liggen
Veel interesse voor collectieve wijkrenovatie in Geistingen
Bekijk
Hoofdpunten
Wanneer tanken peperduur wordt: recordaantal bestuurders betrapt met rode diesel
Hoogbejaarde man sterft in verdachte omstandigheden in Mechelen-Bovelingen
Ziekenhuizen mogen zelf kiezen of mondmasker nog nodig is
Guido neemt trein naar Zaventem, maar mist door vertraging vliegtuig naar Thailand
Al 184.769 aanvragen van burgers die eerste energiepremie niet kregen
NAVO-baas Stoltenberg: “Poetin heeft geen plan voor vrede, hij wil meer oorlog”