© raru

Eeuwelinge Lieve De Maegd uit Hasselt ging tot haar 95ste de ‘oudjes’ in het rusthuis bezoeken

Hasselt

Lieve De Maegd heeft zopas in het Sint-Elisabethrusthuis haar 100ste verjaardag gevierd. Zij zag als jongste van zes kinderen het levenslicht in het gezin van de directeur van de Leuvense gevangenis. Na haar lagere schooltijd ging Lieve enkele jaren naar Paridaens en daarna een jaar naar Antwerpen om er Frans te leren in een internaat. Vanaf haar 17de bleef ze thuis om haar moeder te helpen in het huishouden.

“Ze had in die tijd al heel veel activiteiten buitenshuis, iets wat haar hele leven zo zou blijven”, vertelt dochter Lieve. “In die tijd was dat onder meer volksdansen en de scouts. Bij de scouts leerde ze Jos Grauwels kennen en op haar 24ste zijn ze getrouwd. Papa werkte eerst als journalist voor De Standaard, maar werd daarna rijksarchivaris in Hasselt, dus verhuisden ze naar de Limburgse hoofdstad.”

“Mama is nooit gaan werken, maar ze heeft zeven kinderen opgevoed en ook daarnaast was ze een bezige bij. Ze was onder meer bestuurslid bij Markant en speelde elke week haar partijtje volleybal. Na de dood van papa werd ze nog actiever. Zo maakte ze heel wat kleine en grote reizen met de Vlaamse Vereniging van Academici. Ze volgde ook 9 jaar lang een opleiding ‘weven’ in de kunstacademie en ze was heel actief bij Ziekenzorg. Tot haar 95ste ging ze mensen in het rusthuis bezoeken. Die waren meestal jonger dan zijzelf, maar ze had het toch altijd over de oudjes.”

Lieve ging tot haar 95ste ook elke dag fietsen, de buurtbewoners noemden haar ‘de Eddy Merckx van de Casterwijk’. Haar actieve leven heeft een flinke knauw gekregen toen ze aangereden werd terwijl ze over het zebrapad wandelde. “Alleen blijven wonen was daarna niet langer mogelijk, dus is ze naar een serviceflat verhuisd en sinds twee jaar woont ze in het rusthuis. Haar verjaardag vierden we met alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Die hebben haar allemaal een roos geven en een brief met herinneringen”, aldus dochter Lieve.

Paspoort

Naam: Lieve De Maegd  

Echtgenoot: Jozef Grauwels

Geboortedatum: 01/02/1923

Geboorteplaats: Leuven

Woonplaats: Sint-Elisabethrusthuis in Hasselt

Beroep: huisvrouw

Kinderen: Bieke, Marleen, Lieve, Jan, Dirk (overleden), Ingrid, Joris (overleden)

Kleinkinderen: Katleen, Steven, Geert, Jeroen, Pieter, Toon, Karel, Pieter, Bram, Jessika, Saskia, Stijn, Raf, Stan, Jona, Jasmien, Ine, Ruben, Elke, Silke en Stef

Achterkleinkinderen: Willem, Wannes, Pieter, Paz, Friedel, Sam, Anne-Britt, Nils, Eloise, Lily, Lisa, Wout, Tijl, Seyo, Lina, Eppo, Ibe, Simon, Nil, Gal.la, Noé, Liene, Dauwe, Tijs, Hanne, Robbe, Maya, Aram, Nora, Ella, Okke, Arthur, Sophia, Benthe en Lenthe.

Raymond Rutten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten