Hanne Desmet knalt hard tegen de boarding na val in finale 1.500 meter: geen nieuwe medaille op Wereldbeker shorttrack

Op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dresden zijn geen Belgische medailles toegevoegd aan de zilveren plak die zaterdag door Hanne Desmet was veroverd. In de finale van de 1?500 meter eindigde Desmet als vijfde.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Twee ronden voor de finish ging de 26-jarige rijdster onderuit. De val maakte een einde aan de opmars naar een eventuele tweede medaille. Ze kon de vallende Amerikaanse Kirsten Santos-Griswold niet ontwijken. Ook de Nederlandse Selma Poutsma schoof in de boarding (zie video vanaf 2:30 en 3:35).

Desmet had haar halve eindstrijd gewonnen, voor de Duitse Anna Seidel en de Zuid-Koreaanse jeugdwereldkampioene Gilli Kim. Die laatste werd in Dresden de winnares.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de 500 meter strandde Stijn Desmet in de kwartfinales. Vanuit derde positie leek Desmet de aanval in te zetten op om het toernooi voort te kunnen zetten. Maar anderhalve ronde voor het einde was ineens de snelheid eruit. Hij eindigde als vijfde.

Warre Van Damme smaakte het genoegen op de 1.500 meter de B-finale te schaatsen. De derde plek in de halve eindstrijd verschafte de net 20- jarige schaatser toegang. Zijn laatste race leverde de vijfde plaats (dertiende plaats in totaal) op.

Volgende week wordt de reeks van zes wereldbekerontmoetingen in Dordrecht afgesloten. Daar worden dan de Crystal Globe Trophies uitgereikt. Die onderscheidingen voor de beste allround shorttracker van het seizoen kunnen de Zuid-Koreaan Ji Won Park en de Nederlandse Suzanne Schulting niet meer ontgaan. Best geklasseerde landgenoot is Hanne Desmet, die de zesde plaats bezet. 

Verschillende schaatsers moesten dit weekeinde na valpartijen in de Joynext Arena voor controle naar het ziekenhuis. Vooral de Italiaan Pietro Sighel en Oleh Handei uit Oekraïne leken aanvankelijk ernstige blessures te hebben opgelopen, maar verschenen na een bezoek aan het hospitaal weer op de piste. De baanbeveiliging in de arena in Dresden, die vooral door ijshockeyers wordt benut, is voor shorttrackers niet optimaal. In een deel van de bochten is de beveiliging niet flexibel, waardoor een valpartij hard kan aankomen. De Internationale Schaats Unie (ISU) heeft 100 procent flexibele beveiliging die harde klappen kan opvangen, nog niet verplicht gemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten