Met twee mannen wisten ze een van de evers tegen de grond te krijgen.© Natuurhulpcentrum

Duo evers wandelt domein methodeschool in Meulenberg binnen

Houthalen-Helchteren -

Twee everzwijnen zijn er vrijdag in geslaagd om via de parking aan de zijkant op de speelplaats van methodeschool De Sprankel in Houthalen-Helchteren te geraken. Vier medewerkers van het NHC wisten de wilde zwijnen te vangen. De gemeente bekijkt hoe ze de school kan helpen om de wilde zwijnen buiten te houden.

Mireille Maes

LEES MEER. Everzwijnen sluiten zichzelf ’s nachts op in tuin in Houthalen: “Ons gras is volledig omgewoeld”

Dat er in de Elzenstraat everzwijnen zaten, was al langer geweten. Om te voorkomen dat er ’s nachts wilde zwijnen op het terrein zouden komen, werden elke avond alle poorten van het schoolgebouw gesloten. Maar deze twee evers trokken zich duidelijk niets aan van de nachtklok en doken onverwacht overdag op. Via de parking wandelden ze tot bijna aan de gebouwen. “De kinderen moesten allemaal binnenblijven tot onze mensen de wilde zwijnen hadden gevangen”, vertelt Sil Janssen.

© NHC

Met netten werden de twee evers in de val gelokt. “Om te voorkomen dat de netten scheurden, moesten onze mannen de zwijnen overmeesteren. En dat tot groot jolijt van de kinderen die met de neus tegen het raam hingen om de vangactie te volgen.”

© NHC

Een van de evers werd vrijgelaten. “Het andere dier had een oude pootbreuk die aan het etteren was. Dat dier werd geëuthanaseerd.”

Onbetaalbaar

Na de vangactie kregen de leerlingen op de speelplaats nog wat extra uitleg over wilde zwijnen. Zorgcoördinator Mieke Conings: “Die vangactie was eigenlijk heel leerrijk. De kinderen hebben naderhand heel veel vragen gesteld, zowel over de everzwijnen als over een job bij het Natuurhulpcentrum.” Op geen enkel moment is er in de school paniek geweest. “We hadden de everzwijnen al gespot voor de speeltijd. Geen enkel kind heeft dus oog in oog gestaan met de wilde dieren.” De school kan zelf weinig ondernemen om de everzwijnen van het domein te houden. “Er is wel omheining maar die houdt de dieren duidelijk niet tegen. Hier in de buurt zijn er tuinen waar ze stroomdraad rond hebben gezet. Maar dat is voor een school onbetaalbaar en is ook niet aangewezen op een plek waar kinderen samen spelen.”

Advies

Burgemeester Alain Yzermans (Vooruit-Groen-Plus): “Houthalen-Helchteren is een veel geplaagde gemeente op het vlak van everzwijnen. We gaan nu eerst een analyse maken en zullen contact opnemen met de school en het Natuurhulpcentrum om te horen wat er precies is gebeurd. De school zullen we adviseren over het herstellen en plaatsen van een degelijke omheining om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt.”

LEES MEER. Jacht in 100 hectaren natuurgebied toegelaten om everzwijnen uit woonwijken te houden.

“Samen met Agentschap Natuur en Bos, Agentschap Wegen en Verkeer en de provincie gaan we ook het gebied Teut-Tenhaagdoornheide verpachten en de everzwijnen daar laten bejagen. We zitten momenteel nog in de gunningsprocedure. Woensdag 8 februari zal de verpachting gebeuren in een openbare zitting. Dan wordt duidelijk welke jager of jachtvereniging het bestrijden op zich zal nemen om zo efficiënter te kunnen handelen”, besluit schepen van Milieu Muhammet Oktay.

© NHC

Aanbevolen
Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt