De ballon werd afgelopen weekend neergehaald.© REUTERS

VS recupereert eerste brokstukken Chinese “spionageballon”

De Verenigde Staten hebben de eerste brokstukken van de vermoedelijke Chinese spionageballon die afgelopen weekend werd neergehaald, kunnen recupereren. Dat bevestigt de woordvoerder van het Witte Huis maandag. Hij beklemtoonde dat het niet de bedoeling is om de stukken terug te sturen naar China.

gliBron: BELGA

De brokstukken werden aangetroffen aan de zeeoppervlakte, voor de kust van South Carolina. Door de weersomstandigheden is het nog niet mogelijk om bergingsoperaties onder water uit te voeren, klonk het.

De Amerikaanse president Joe Biden kreeg al kritiek van de Republikeinse oppositie dat hij te lang heeft gewacht om de ballon neer te halen, maar volgens de woordvoerder bood het uitstel net “een formidabele kans om de ballon te begrijpen en te bestuderen”. De brokstukken zouden nog meer informatie kunnen opleveren.

President Biden zou intussen ook al contact hebben opgenomen met hoge verantwoordelijken van zijn voorganger Donald Trump. Daarbij werd een briefing voorgesteld over eerdere spionage-operaties van China. Volgens het Pentagon lieten de Chinezen de voorbije jaren drie keer gedurende korte tijd een spionageballon over Amerikaans grondgebied vliegen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten