© dia images via Getty Images

Dit weten we al over de aardbevingen in Turkije en Syrië

Turkije en Syrië werden in de nacht van zondag op maandag getroffen door enkele zware aardbevingen. Het dodental loopt stevig op en er liggen nog veel mensen onder het puin. De internationale gemeenschap stuurde al verschillende reddingsteams en meer hulp wordt de komende dagen nog verwacht. Dit weten we al over het drama in de regio.

Bron: Belga, Reuters, Bloomberg, CNN

Wat is er gebeurd?

In de nacht van zondag op maandag heeft een zware aardbeving met een kracht van 7,8 Turkije getroffen. De aardbeving vond plaats om 4.17 uur lokale tijd (2.17 uur Belgische tijd). Het epicentrum lag ongeveer 20 kilometer ten noordwesten van de stand Ganziantep, niet ver van de grens met Syrië. Het buurland is daardoor ook zwaar getroffen.

Rond de middag, zo’n 9 uur na de eerste zware beving, werd de regio getroffen door een tweede aardbeving. Dit keer met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de provincie Kahramanmaraş.

De krachtige schokken werden ook gevoeld in Israël en Libanon en op Cyprus. De United States Geological Survey heeft meer dan 60 naschokken gemeten. Ook de Koninklijke Sterrenwacht van België heeft de trillingen van de aardbeving in Turkije en Syrië in het meetstation van Ukkel geregistreerd.

Wat weten we al over de slachtoffers?

In Turkije zijn tot nu toe zeker 2.379 doden gevallen. Dat heeft de Turkse autoriteit voor rampen en noodgevallen AFAD maandagavond laten weten. Tot nu toe werden 7.340 mensen gered. In Turkije werden ook 14.483 gewonden geteld.

In Syrië werd het dodental bijgesteld naar circa 1.440. Het aantal gewonden ligt op 2.469.

Het totale aantal doden in beide landen komt nu uit op meer dan 3.700. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers de komende tijd zal blijven oplopen.

Waarom ligt dat aantal zo hoog?

Het is niet de eerste keer dat de regio getroffen wordt door een zware aardbeving. Dat Turkije zo vaak getroffen wordt, komt omdat twee belangrijke breuklijnen door het land lopen. Het zijn plaatsen waar tektonische platen samenkomen: gigantische stukken aardkorst die jaarlijks enkele centimeter bewegen. Bij te veel frictie, kunnen aardbevingen ontstaan.

Het Amerikaanse seismologische instituut USGS verklaart de hoge dodentol deels door de bebouwing. “Hoewel er ook resistente structuren staan, woont het merendeel van de bevolking in gebouwen gemaakt met baksteen en ongewapend metselwerk die extreem kwetsbaar zijn voor aardbevingen.”

(Lees verder onder de foto)

© REUTERS

Welke hulp sturen België en de andere landen?

Al tientallen landen zegden officieel hulp toe aan Turkije en de Syrische regering heeft de internationale gemeenschap ook om hulp gevraagd.

België stuurt zo snel mogelijk een medische ploeg van B-Fast van 80 personen naar Turkije. Ons land zal ook een militair transportvliegtuig ter beschikking stellen voor logistieke ondersteuning ter plaatse. De Vlaamse regering heeft op haar beurt 200.000 euro vrijgemaakt om de slachtoffers te helpen.

Het Rode Kruis-Vlaanderen haalt ook 200.000 euro uit zijn noodhulpfonds voor humanitaire hulp in de regio. Hulporganisatie Caritas International heeft maandag 50.000 euro steun aangekondigd voor de slachtoffers van de aardbeving.

De Europese Unie activeerde maandagavond de geïntegreerde EU-regeling politieke crisisrespons (IPCR). Daarmee zal de aangeboden hulp op Europees niveau gecoördineerd worden. Nederlandse en Roemeense hulpteams zijn al onderweg. Maar ook Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Malta, Polen en Roemenië beloofden in Europees verband reddingsteams te sturen. Net als Italië, Spanje en Slovakije. De Duitse regering zou maandagavond steunmaatregelen bespreken. De Britten sturen 76 specialisten, vier speurhonden en reddingsmateriaal die maandagavond nog zouden aankomen.

Zwitserland stuurde maandag al 10 specialisten en is van plan later ook nog 80 reddingswerkers naar Turkije te sturen. De Amerikanen beloofden op hun beurt twee teams van 79 reddingswerkers. Israël beloofde dan weer hulp aan beide landen. Ook Rusland stuurt reddingswerkers van de civiele bescherming naar beide landen. En Oekraïne beloofde ook “een groot aantal” hulpverleners. China bood humanitaire hulp aan.

(Lees verder onder de foto)

Op de luchthaven van het Zwitserse Zürich verzamelen reddingswerkers zich om naar Turkije te trekken.© EPA-EFE

Wat kan jij doen?

Enkele organisaties lanceerden al een noodfonds om humanitaire hulp te kunnen aanbieden in de getroffen regio’s.

Vlamingen kunnen een steentje bijdragen aan het noodfonds van het Rode Kruis-Vlaanderen op het rekeningnummer BE93 0000 0065 6667 met vermelding “aardbeving”.

Ook Oxfam lanceert een noodfonds om hulp te kunnen aanbieden. Storten kan op BE37 0000 0000 2828 met vermelding van 9247 Turkije.

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten