© REUTERS

Ook Chinese ballonnen boven VS tijdens presidentschap van Donald Trump

Ook in de jaren dat Donald Trump president was van de Verenigde Staten, vlogen er verschillende Chinese ballonnen over Amerikaans grondgebied. Die werden door het Pentagon niet altijd opgemerkt, erkent generaal Glen VanHerck, verantwoordelijk voor de beveiliging van het Noord-Amerikaanse luchtruim. In de afgelopen jaren zou zeker vijf keer zo’n ballon zijn gedetecteerd, onder meer boven Texas, Florida, Hawaï en Guam, waar de Amerikanen militaire basissen hebben.

jvhBron: BELGA

“Het was mijn taak om deze dreigingen te detecteren en ik moet toegeven dat we daar niet in zijn geslaagd”, zegt VanHerck tegen verslaggevers van onder meer The Washington Post. Hij noemt het een “zorgwekkende tekortkoming” en zegt daar iets aan te willen doen.

Anonieme bronnen vertellen aan Bloomberg dat drie ballonnen tijdens het presidentschap van Trump werden gesignaleerd boven militair strategische plekken, zoals de havens waar Amerikaanse vliegdekschepen aangemeerd liggen. Het ging wel om kleinere ballons dan die vorige week werd gesignaleerd en vervolgens boven de Atlantische Oceaan door de Amerikaanse luchtmacht werd neergeschoten.

De Amerikaanse president Joe Biden stelt dat het incident met de spionageballon “de relatie tussen China en de Verenigde Staten niet verslechtert”.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten