Een foto van januari 2021 toen Demir de rechtbank verliet. “Het is pas toen de toon enorm dreigend werd en het de foute kant opging, dat we hebben ingegrepen”, aldus Demirs advocate Charlotte Verhaeghe.© Shauni Deferm

Zeventiger wenst N-VA-politica Zuhal Demir dood: “Ze hebben mijn familie uitgemoord”

Genk/Riemst/Tongeren -

Een man (71) riskeert 18 maanden cel omdat hij in tientallen mails dreigde om minister Zuhal Demir een kogel door het hoofd te jagen. “Ik zag N-VA als een neofascistische partij”, klonk zijn uitleg.

Shauni Deferm

De zeventiger stond dinsdagochtend in tranen voor de Tongerse rechter. De man woont al sinds 1995 in Italië maar zakte speciaal terug af naar Limburg om de zitting voor de correctionele rechtbank bij te wonen. Hij werd aangeklaagd voor het uiten van doodsbedreigingen aan het adres van N-VA-politica en minister Zuhal Demir en haar voormalige collega Lorin Parys.

Neofascistische partij

In totaal verstuurde de man 217 mails naar het adres van N-VA, waarvan 43 berichten rechtstreeks aan Demir toebehoorden. De zeventiger had het tijdens de behandeling van de zaak over een wel zeer bijzonder motief voor zijn uitlatingen. Zo ging hij terug naar zijn jeugdjaren, waarin hij door gruwelijke familieverhalen die hij als kind te horen kreeg, een trauma opliep. “Ik heb familie gehad die tijdens de Wereldoorlog verschrikkelijke dingen heeft meegemaakt. Collaborateurs hebben nonkels en tantes van mijn familie uitgemoord. Ik heb de partij van Demir altijd beschouwd als Neofascistisch. Omdat Demir in de pers steeds op de voorgrond trad, heb ik haar geviseerd. Het was sterker dan mezelf en ik heb er enorm veel spijt van.”

Volgens de advocate van Demir, meester Charlotte Verhaeghe, ging het over verregaande berichten. Zo zou de man gedreigd hebben om Demir een kogel door het hoofd te jagen, haar de kop in te slaan en haar tot de brandstapel te verbannen. “Die man heeft twee jaar lang mails gestuurd waar mijn cliënte niet op ingegaan is. Het is pas toen de toon enorm dreigend werd en het de foute kant opging, dat we hebben ingegrepen”, aldus Verhaeghe die een morele schadevergoeding vraagt.

Onbevoegdheid van de rechtbank

Volgens de advocaat van de zeventiger, Bert Partoens, is de Tongerse rechtbank echter niet bevoegd in deze zaak omdat de dreigmails verstuurd werden vanaf een IP-adres in Italië en niet vanop Belgisch grondgebied. Partoens wees verder ook naar de schendig van de redelijke termijn en vraagt ondergeschikt een eenvoudige schuldigverklaring. “Het dossier is gestart na een klacht in 2018 en in 2019 is mijn cliënt ondervraagd. Nadien heeft het nog twee jaar geduurd om te dagvaarden. Dat is een onverantwoorde vertraging.” De zeventiger heeft zich bovendien na de aanklacht laten begeleiden door een psycholoog om zijn jeugdtrauma een plaats te geven.

Volgens de Tongerse procureur is de Tongerse rechtbank wel bevoegd omdat een deel van de mails verstuurd zijn vanuit Riemst, toen de man in België revalideerde van een knieoperatie. Hij eist een gevangenisstraf van achttien maanden en een geldboete van 800 euro.

Safer Internet Day

Demir heeft wel vaker last van bedreigingen in haar mailbox. Zo stond ze in 2021 in de Tongerse zittingzaal zelf oog in oog met een man die haar dreigde te verkrachten. Toen was het al de derde aanklacht door Demir wegens verregaande bedreigingen. Meester Verhaeghe wees vandaag daarom nog eens op het belang om zo’n online gedrag aan te pakken. “Het is vandaag toevallig Safer Internet Day. De problematiek, van overlast via het internet, is dus vandaag de dag nog zeer actueel en verdient de nodige aandacht.”

Vonnis volgt op 7 maart.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten