© BELGA

Vierde! Net geen EK-medaille voor Robbe Ghys in de puntenkoers: “Er staat een rekening open”

Robbe Ghys (26) werd op het EK baanwielrennen in Grenchen vierde in de puntenkoers. Vorig jaar pakte hij op het EK in München zilver. Ghys krijgt zondag in de ploegkoers aan de zijde van Fabio Van den Bossche (als die hersteld is van ziekte) een nieuwe kans.

Werner Bourlez in Grenchen

Robbe Ghys zat meteen in de wedstrijd door in de eerste sprint (van zestien) als tweede drie punten te pakken. Daarna liep hij een beetje achter de feiten aan. Hij sprokkelde nog twee extra punten zodat hij halfweg zevende stond. In de tiende en elfde sprint pakte hij nog telkens een puntje waardoor hij naar plaats zes steeg. De kloof met leider Simone Consonni was dertien punten. Een medaille kon nog maar dan moest hij ten aanval trekken. Dat probeerde hij. In zijn eentje, rondenlang. Het leverde hem vijf punten winst op onderweg en hij kreeg het gezelschap van vijf renners. Waarna hij nog eens drie punten pakte en zo oprukte naar de vierde plaats. Verder geraakte hij niet, ondanks een derde plaats in de slotspurt. Consonni pakte goud, voor de Spanjaard Albert Torres en de Fransman Donavan Grondin.

© BELGA

Tevreden

“Verdorie, er zat misschien meer in”, aldus Ghys achteraf. “Maar ik ben tevreden over mijn wedstrijd. Toen ik alleen een ronde probeerde te nemen viel het even stil, maar wereldkampioen Yoeri Havik reed zich daarna de pleuris om mij terug te halen, met anderen in zijn wiel. Tja, dat is koers. Maar er staat een rekening open.”

Ghys verving de zieke Fabio Van den Bossche. “Het was sowieso niet zeker dat hij zou rijden, we gingen zien wie het best uit de Ster van Bessèges kwam”, zegt Ghys. “Ik wou mijn zilveren medaille van vorig jaar verdedigen. Al was de voorbereiding niet ideaal. Gelukkig was er het BK om wat pistewedstrijden te rijden. Ik heb woensdag voor het eerst op deze baan gereden en het ging niet super. Maar een dag later ging het al beter. Ik heb een goede winter achter de rug, met de conditie gaat het alvast prima.”

Zondag ploegkoers

Ghys pakte eerder al drie Europese medailles. In 2018 werd hij Europees kampioen ploegkoers met Kenny De Ketele en vorig jaar pakte hij zilver in de puntenkoers en brons met Fabio Van den Bossche in de ploegkoers. “Met Fabio hoop ik zondag wel een medaille te pakken in de ploegkoers. En als hij nog ziek is zal Lindsay De Vylder hem vervangen. We hebben een sterke kern.”

Aangeboden door onze partners