Oostenrijk herneemt reddingsacties in rampgebied in Turkije, leger moet hen beschermen tegen geweld tussen burgers

Oostenrijk en Duitsland hebben zaterdag hun reddingsacties in het aardbevingsgebied in Turkije vanwege geweld tussen burgers gestaakt. Het ingezette team van het Oostenrijkse leger, dat 82 reddingswerkers telt en 45 ton aan materiaal bij had, spreekt van een steeds moeilijker veiligheidssituatie. Ook de Duitsers vinden de situatie te risicovol. Zaterdagnamiddag besloten de Oostenrijkse reddingswerkers opnieuw te gaan helpen, mits bescherming van Turkse militairen.

gjsBron: BELGA

“Het verwachte succes van een levensredding staat in geen redelijke verhouding tot het veiligheidsrisico”, aldus de Oostenrijkse strijdkrachten. “Wij zijn oké, onze teams zijn niet aangevallen. Maar er is sprake van toenemende agressie tussen groepen in Turkije.” Er zou zelfs zijn geschoten, echter niet op de Oostenrijkse hulpverleners.

De Oostenrijkse rampenbestrijdingseenheid werkte met tal van andere hulporganisaties vanuit een basiskamp in de Turkse provincie Hatay. Het team kon de afgelopen dagen negen personen bergen die onder het puin lagen. Een woordvoerder van het Oostenrijkse leger zegt aan de krant Kurier dat “in delen van het gebied de facto de staat van beleg is uitgeroepen, het Turkse leger moet er de orde handhaven”. De Oostenrijkse reddingsteams werken verder goed samen met de Turkse autoriteiten. Intussen hebben ze het werk hernomen en worden ze beschermd door Turkse militairen.

Ook Duitse reddingsteams besloten zaterdag hun reddingsacties staken zolang het risico op geweld er is. Volgens Steven Bayer van het Duitse reddingsteam dreigt nog meer gevaar. “De reden lijkt onder andere te zijn dat er niet genoeg voedsel is en dat er ook weinig watertoevoer is. Het is duidelijk dat de droefenis langzaam overgaat in woede.” Het Duitse team trekt zich terug in het basiskamp, maar zegt wel nog te zullen uitrukken als er ergens iemand zeker gered kan worden.

Confrontaties

Ondertussen komen er meldingen uit het rampgebied over confrontaties tussen bewapende plunderaars en de politie. Bij Kahramanmaras zou een groep van zes het vuur hebben geopend. Agenten konden ze “neutraliseren”, melden Turkse media.

Aangeboden door onze partners