© EPA-EFE

Ex-wereldkampioene Nicky Degrendele vijfde in keirin op EK: “Ik heb nog grote ambities”

Nicky Degrendele (26) werd op het EK baanwielrennen vijfde in de keirin. Nadat ze de beste was in de herkansingen werd ze tweede in de halve finale. Maar een medaille pakken in de finale zat er niet in. Vorig jaar werd ze op het EK in München vierde. “Ik ben zwaar ontgoocheld, maar toch had ik een goede week.”

Werner Bourlez in Grenchen

In de eerste ronde eindigde Nicky Degrendele derde in haar reeks, na wereldkampioene Lea Sophie Friedrich en de Britse Emma Finucane. Alleen de eerste twee gingen rechtstreeks door. Valerie Jenaer werd in haar reeks zesde.

In de herkansingen moesten ze opnieuw in de top-twee eindigen om alsnog door te gaan. Degrendele deed dat met brio door haar reeks te winnen. Voor Jenaer werd het net niet. Ze geraakte in haar reeks ingesloten, maar kwam er in de voorlaatste bocht toch uit. Ze stormde naar voor maar kwam enkele centimeters te kort om voorbij de Spaanse Helena Casas te geraken. Het was voor Jenaer haar eerste keirin ooit op internationaal niveau.

In halve finales (met zes rensters) mogen de eerste drie naar de finale. Degrendele begon als eerste te sprinten en alleen de Duitse wereldkampioene Freidrich kon haar remonteren. Tweede dus en geplaatst voor de finale. Daarin zat ze voortdurend achteraan, verder dan een vijfde plaats geraakte ze niet. De zege was voor Friedrich, voor de Britse Emma Finucane en de Duitse Emma Hinze.

Harde strijd voor Parijs

“Als je de finale rijdt wil je een medaille pakken”, reageerde ze zwaar ontgoocheld. “Maar in de keirin moet het een beetje meezitten. Ik kon net niet in een gat duiken, lukt dat wel zat er veel meer in. Ik moet positief blijven, ik heb eigenlijk een goede week achter de rug. Zesde in de teamsprint en een kwartfinale in de individuele sprint. En ik sprokkel toch kwalificatiepunten voor de Spelen. Ik vertrek donderdag ook naar Indonesie voor de Nations Cup. Ik rijd alle drie de manches, ook in Egypte en Canada. Het wordt een harde strijd voor Parijs, maar ik geniet veel steun van de bondscoaches. De nieuwe teamsprint doet mij ook goed, maar ik heb individueel ook nog grote ambities.”

Degrendele (in 2018 wereldkampioene keirin) en Jenaer werden eerder op dit EK zesde in de teamsprint, samen met Elke Vanhoof.

Aangeboden door onze partners