Matthias Casse.© BELGAIMAGE

Minister van Sport Ben Weyts wil meer Vlaamse invloed bij het BOIC: “Ik heb gevraagd om daarin verandering te brengen”

Minister van Sport Ben Weyts (N-VA) wil dat Vlaanderen meer impact krijgt op het beleid van het BOIC, de federale instantie die België op olympisch niveau vertegenwoordigt.

Marc Vermeiren

Weyts stoort zich aan de stemverhouding binnen het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. “Die expliciete pariteit, zowel qua beleid als bestuur, is niet meer van deze tijd. Ik heb aan de CEO (Cédric Van Branteghem, red.) van het BOIC gevraagd om daarin verandering te brengen. Zowel demografisch, democratisch als budgettair wil Vlaanderen meer wegen op het beleid, maar de facto wordt daar paritair beslist.”

Resultaten

Weyts hoopt ook dat de Vlaamse aanpak van de topsport – met strengere eisen voor atleten en scherpere keuzes qua investeringen - duidelijker te zien valt in het beleid van het BOIC. De sportieve kloof tussen beide landsdelen blijft groeien. Vlaanderen scoorde de voorbije jaren nog nooit zo hoog, maar beneden de taalgrens het fenomeen Nafi Thiam veel schraalte verbergt. Desondanks krijgen 78 atleten bij ADEPS een overheidscontract terwijl Vlaanderen ‘slechts’ 68 sportlui zo’n overeenkomst aanbiedt.

Aangeboden door onze partners