Wielertoerist uit Rosmeer ernstig gewond bij aanrijding met fietsers op fietspad in Eigenbilzen

Bilzen -

Op de fietssnelweg in Zangerhei in Eigenbilzen is dinsdagnamiddag een zwaar fietsongeval gebeurd. In een groepje wielertoeristen kwam het tot een botsing. Een van de mannen uit Rosmeer, een zestiger, raakte ernstig gewond. Een andere fietser, een man van 72 jaar uit Borgloon, kon de valpartij niet vermijden en hij ging ook tegen de grond.

Marij Wyers/Johnny Geurts

De valpartij van de wielertoeristen gebeurde nadat het peloton op het fietspad een koppel fietsers uit Borgloon had voorbijgestoken. Na dit inhaalmanoeuvre zijn in het groepje met zes wielertoeristen twee mannen tegen elkaar gebotst. De valpartij gebeurde net voor het koppel uit Borgloon. De man kon de valpartij niet meer ontwijken en ook hij viel met zijn fiets.

© Tom Palmaers

Een van de wielertoeristen was er erg aan toe. Een mugteam en ambulance werden opgeroepen. De man uit Rosmeer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Een andere wielertoerist was ook neergegaan maar hij hoefde niet naar het ziekenhuis voor verzorgen. De fietser uit Borgloon liep wel nog verwondingen op toen hij botste tegen de gevallen wielertoeristen. Hij werd ook naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn vrouw bleef ongedeerd.

Druk

Op het vrijliggend betonnen fietspad ter hoogte van de Zangerheimolen in Eigenbilzen, waar het ongeval gebeurde, is het druk. De functionele fietsroute van een drietal kilometer lengte wordt veel gebruikt. Zo vertelt Lisette (66) die er vaak wandelt of fietst. “Het is vooral wandelend dat je ziet dat het hier toch wel gevaarlijk is. Over dit fietspad dat veilig van de weg is gescheiden, beweegt zich heel veel fiets-, voet- en ander verkeer. Zeker wanneer een groepje fietsers passeert, al dan niet wielertoeristen moet je uitkijken. Andere gebruikers worden dan aan hoge snelheid voorbijgestoken. Maar ook de elektrische fietsen halen op dit recht stuk enorme snelheden. Bij regen of wind liggen er dan ook nog eens bladeren of takken van de bomen die dit mooie gebied rijk is op het pad. En ook een steentje dat wegspringt vanaf de zijkant van de weg kan al genoeg zijn om ten val te geraken. Wellicht dat men eens moet kijken of een beperking in snelheid ook, zeker op dit soort fietspaden, een optie is. Volgens mij is dertig kilometer voor iedereen al ruim voldoende. Als je dan soms een pedelec of een opgevoerd bromfietsje hier ziet voorbij snorren aan hoge snelheid, hou je toch je hart vast.”

(maw, joge)

Aangeboden door onze partners