Mauri Vansevenant (in het groen) volgt in de stand op 5 seconden van leider Matteo Jorgenson. Hij is daarmee de best geplaatste Belg.© Getty Images

Nog drie Belgische troeven voor eindzege in Ronde van Oman: “Het is een mooie test om te zien waar ik al sta”

Matteo Jorgenson is nog niet thuis. Als het uitsluitend aan Mauri Vansevenant (Soudal-Quick Step), Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) en Cian Uijtdebroeks (Bora-Hansgrohe) ligt, dan wordt hij vandaag op Green Mountain onttroond als leider in de Ronde van Oman. Ook al had de Amerikaan van Movistar er gisteren na de verraderlijke finale naar Yitti Hills een goed oog in: “Ik voel dat ik bergop de sterkste ben.”

Hugo Coorevits

Daar was Valerio Piva nog niet zo zeker van. De Italiaanse ploegleider van Intermarché-Circus-Wanty tipte Seevie Junior als de kandidaat met de beste papieren om zes jaar na Ben Hermans een tweede Belg als eindwinnaar op de erelijst te krijgen. “Mauri is nu eenmaal lichter en dat speelt op zo’n beklimming van zes kilometer met gemiddeld tien procent stijgingsgraad ook mee. Hij pareerde toch gemakkelijk een aanval van Van Gils en Lutsenko.”

Vansevenant trok diep in de finale mee bergop, maar hield daarna de benen stil. “Waar gingen we naartoe rijden? Ik wou geen tijdverlies riskeren”, zei de West-Vlaming die een bloedneus had van de warmte. Vansevenant had gelijk, want we kregen een sprint van een uitgedunde groep met Diego Ulissi (UAE Team Emirates) als winnaar. Jordi Warlop werd vierde en was zo de eerste Belg. “Zonde, alwéér te vroeg de sprint begonnen”, foeterde de West-Vlaming van Soudal-Quick Step die in de Muscat Classic vorige week vrijdag tweede werd. Voor mensen als Warlop en Muscat Classic-winnaar Jenthe Biermans (Arkéa-Samsic) was Yitti Hills de laatste kans op een dagzege in de Ronde van Oman.

Maxim Van Gils wist al evenmin waar hij vandaag uitkomt. En dan is er Cian Uijtdebroeks die de voorbije dagen geruisloos meedreef en negende staat op achttien seconden. De tweedejaarsprof van Bora-Hansgrohe komt op Green Mountain zowat op zijn terrein. “Het is een mooie test om te zien waar ik al sta”, zei de winnaar van de Ronde van de Toekomst 2022. “Ik heb liever nog langere klimpartijen, maar bon, we moeten het doen met wat we krijgen.”

Aangeboden door onze partners