Avontuurlijke rode ibis na weken rondzwerven weer bij baasje

Kortessem -

De opvallende rode ibis die al enkele weken een toeristische topattractie was in Kortessem, is deze week dan toch gevangen. De eigenaars konden hem met wat voedsel in een kooitje lokken.

toro

Verschillende inwoners van Vliermaalroot hadden het knalrode beestje al door hun eigen tuin zien paraderen, op zoek naar lekkere hapjes. Ook wandelaars in het Jongenbos bij Kortessem hadden de zeldzame vogel tussen de bomen zien fladderen. Een uniek zicht, want normaal komt de rode ibis alleen voor in Zuid Amerika. Bij ons kan je hem gaan bekijken in dierentuinen zoals Planckendael. In 2020 ontsnapten in die Mechelse dierentuin trouwens ook al eens veertien rode ibissen gelijktijdig uit hun verblijf. Tien vogels werden snel opnieuw gevangen, maar de rest is sindsdien spoorloos. Al leek het er op dat de vogel in Kortessem toch niet van de dierentuin kwam.

“Hij komt uit ons vogelverblijf,” laat Anneleen Kriekels weten. “Enkele weken geleden had hij daar de benen genomen. “Maar hij is wel steeds in de buurt gebleven. Hij is dinsdag zelf in de val gelopen voor een zeer lekker hapje. Daarna konden we hem terug in zijn vertrouwde wei loslaten. De kolonie is opnieuw compleet. We zijn blij dat hij opnieuw veilig is, en fijn om te lezen dat hij zo veel inwoners en wandelaars heeft kunnen animeren,” lacht de eigenares. Intussen is hij weer aan het bekomen van zijn avontuur, en zit hij samen met zijn drie medebewoners aan zijn vertrouwd vijvertje.

Aangeboden door onze partners