Lewis Hamilton© Pool via REUTERS

FIA verduidelijkt regels rond politieke en persoonlijke uitspraken F1-piloten: “Meningen kunnen in eigen omgeving”

De piloten in de Formule 1 mogen komend seizoen toch politieke en persoonlijke uitspraken doen. De overkoepelende autosportfederatie FIA zegt wel dat ze dat alleen “in hun eigen omgeving” mogen doen. De coureurs riskeren straffen als ze met dergelijke uitingen komen tijdens wedstrijdgerelateerde activiteiten, zoals bij prijsuitreikingen of gedurende het spelen van de volksliederen.

Jens HeylenBron: BELGA

  Aanvankelijk had de FIA het betreffende reglement aangescherpt. De coureurs mochten zich voortaan pas uitspreken over persoonlijke, politieke of religieuze kwesties als de FIA daar vooraf toestemming voor had gegeven. Na hevige kritiek van onder meer coureurs en mensenrechtenorganisaties lijkt de federatie nu concessies te doen.

  Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton had al laten weten zich te blijven uitspreken over zaken die hij belangrijk vindt. Een andere coureur, Lando Norris, zei dat de FIA de F1-piloten als schooljongens behandelt.

   “Deelnemers kunnen voor, tijdens en na de internationale wedstrijd, in hun eigen omgeving, hun mening geven over elke politieke, religieuze of persoonlijke kwestie”, zo staat nu in de richtlijnen. “Dat kan zijn via sociale media, tijdens media-interviews en tijdens de FIA-persconferentie in antwoord op directe vragen van geaccrediteerde journalisten.”

   De FIA zei ook bij wijze van uitzondering een coureur toestemming te kunnen geven om bij wedstrijdgerelateerde activiteiten iets te zeggen, wat normaal gesproken niet zou zijn toegestaan.

   Aangeboden door onze partners