© BELGA

Laurens Sweeck forceert beslissing in het zand en klopt sterke Lars van der Haar in Sint-Niklaas: “Ik durfde niet meer achterom te kijken”

Laurens Sweeck heeft de Waaslandcross in Sint-Niklaas op zijn naam geschreven. Hij haalde het dankzij een goede, laatste zandpassage voor een sterk teruggekeerde Lars van der Haar. Eli Iserbyt werd derde.

Jens Heylen

De gevestigde waarden zaten niet meer dan logisch vooraan. Daarbij ook de jarige Kevin Kuhn, die zoals zo vaak een snelle start in de benen had. Enige afwezige was misschien wel Lars van der Haar die moest herstellen na een slechte start. Terwijl de Nederlander plekken goed aan het maken was, wisselde Vanthourenhout en Iserbyt de kop af met Kuhn.

Zo waren we al twee ronden ver. Niemand durfde het aan om een demarrage te plaatsen. Een relatief grote groep bleef bij elkaar. Tot een tuimelperte van Witse Meeussen in het zand. Daardoor reed Kuhn weg en moesten Iserbyt en Sweeck het gat dichten. Vanthourenhout zat ietsje verder, maar kwam samen met Vandebosch ook weer aansluiten.

Van der Haar komt piepen

Sweeck en Vandebosch vielen nadien een tijdje weg uit de kop van de cross en wanneer die eerste zijn weg opnieuw naar voren baande, kreeg hij Van der Haar met zich mee. De Nederlander had nog flink wat buskruit in de benen, want hij nam meteen de leiding. Vanthourenhout, Iserbyt en Sweeck moesten eveneens het gaspedaal induwen om de Nederlands kampioen niet te verliezen. Intussen was Kuhn het kind van de rekening. De Zwitser moest eraf.

Zo kregen we een strijd tussen het aangekondigde viertal. Vooral Van der Haar had er veel zin in en bleef maar doortrekken. Sweeck en Iserbyt wilden echter niet van wijken weten, Vanthourenhout leek wel barstjes te vertonen.

Uiteindelijk werd het pleit uitgevochten door Van der Haar en Sweeck. De vice-Belgisch kampioen zette zich slim op kop voor de laatste zandstrook en sloeg daar zijn slag. Van der Haar ging er niet meer over.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Wind deed me wat afwachtend koersen”

“De zandstrook zou wel een bepalende rol spelen in het verloop van de cross. Maar ik moest tijdens de laatste ronde in eerst instantie het wiel houden van Lars van der Haar. Dat was op zich niet zo simpel. Ik twijfelde of ik nog voor de zandstrook de koppositie zou innemen. Maar omdat Eli Iserbyt ook nog in mijn wiel zat koos ik er toch voor om vol aan te gaan. Eens na de betonnen muur versnelde ik en ik kon zo als eerste de zandstrook aansnijden. Dat bleek de beste tactiek. Ik had enkele meters voorsprong. Achterom kijken deed ik niet meer. Dat riskeerde ik niet”, lachte Sweeck.

© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

De wind stond ook een heel gedeelte van het parcours op kop. “Ik was daarom bewust wat afwachtend gestart. Op kop moest je veel geven om daar weinig rendement van te hebben. Daarom liet ik de eerste plaatsen wat aan de rest om dan rustiger te kunnen rondkoersen en wat uit de wind te blijven. Ik testte wel even in de cross maar voelde meteen dat er niet genoeg opzat. Het moest dus in volle finale gebeuren. En dat lukte me”, gaf Sweeck mee.

Van der Haar begrijpt Iserbyt en Vanthourenhout niet: “Waarom koersen ze niet voluit?”

In een sprint met twee slaagde Lars van der Haar er zaterdag in de Waaslandcross niet in de koppositie van Laurens Sweeck over te nemen. De Nederlandse kampioen moest zo genoegen nemen met de dichtste ereplaats. Van der Haar stelde zich nadien vragen over de crosstactiek van Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout.

“Ik wou niet meteen op kop zitten in de wedstrijd. De tegenwind weet je, maar ik kwam plots ingesloten te zitten en zo miste ik mijn start echter compleet. Dat was niet zo lekker. Ik moest op die manier weer beginnen aan een inhaalrace. Gelukkig waren er voorin opnieuw twee renners die niet wilden koersen. Ik nam daarop het besluit om me niet te overhaasten en rustig mijn positie voorin te gaan opeisen”, gaf Lars van der Haar mee.

© BELGA

De Nederlandse kampioen voerde enkele keren fiks het tempo op en trachtte meermaals de boel uiteen te ranselen. “Het begint wel een beetje lachwekkend te worden hoe Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout weigeren te koersen. Het moet dus steeds van Laurens Sweeck en mezelf komen. Dat is jammer voor het veldrijden. Op een gegeven moment zou je Laurens Sweeck zo de zege willen schenken. Uiteindelijk ga je toch weer zelf voor de winst maar het is niet leuk hoe die twee mannen koersen.”

“In het zand slaagde Laurens Sweeck erin me voorbij te flitsen. Ik zat daar wat diep en dat heeft me de zege gekost. Ik stapel de tweede plaatsen nu wel echt goed op. Het afmaken ontbreekt me wat. Misschien lukt het me nog in de resterende crossen”, besloot Lars van der Haar.

Aangeboden door onze partners