© BELGA

Eli Iserbyt zet Universiteitscross Brussel naar zijn hand en steekt ook eindklassement X2O Badkamers Trofee op zak: “Blij dat ik seizoen zo kan afsluiten”

Eli Iserbyt heeft de Universiteitscross in Brussel gewonnen, de laatste manche van de X2O Badkamers Trofee. De West-Vlaming van Pauwels Sauzen-Bingoal reed al in ronde 3 van de tegenstand weg en kwam solo aan. Iserbyt steekt ook de eindzege in dit criterium op zak.

Maarten Vanhoof

Eli Iserbyt en Lars van der Haar gingen meteen samen op avontuur. De twee hadden er zin in en reden goed door. Een achtervolgende groep volgde al meteen op meer dan tien seconden. Al was er wel één iemand die zich niet bij deze situatie wou neerleggen: Michael Vanthourenhout. De Europese kampioen ging met succes alleen op zoek naar de twee koplopers.

We kregen zo een trio van leiders, waarbij Van der Haar in de tang zat bij de twee renners van Jurgen Mettepenningen. En het ploegenspel werd meteen gespeeld. Vanthourenhout liet even een gaatje vallen waardoor Iserbyt een kloofje had. Van der Haar moest gaan achtervolgen met een blok aan zijn been. Ondertussen kende Laurens Sweeck, gisteren nog de beste in Sint-Niklaas, een offday nadat hij ook al slecht van start was gegaan.

© BELGA

Halfweg cross had Iserbyt nog wat extra seconden gesprokkeld op Van der Haar. Zelfs toen de leider tegen de grond ging of een foutje maakte, kon de Nederlander niet dichter komen.

Iserbyt doorstond de resterende rondes nog met verve en won zo voor het eerst in zijn carrière de Universiteitscross in Brussel. Aan de streep had hij 17 seconden voorsprong op Michael Vanthourenhout, die zich in de slotronde nog van Lars van der Haar had weten te ontdoen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Iserbyt won de trofee ook al in 2020 en 2021. Vorig jaar ging het eindklassement naar Toon Aerts, maar die staat na zijn dopingschorsing aan de kant.

“Een moeilijk seizoen achter de rug”

Iserbyt toonde zich duidelijk de sterkste in Brussel, maar had aan Lars van der Haar nog een taaie klant, al maakte hij het verschil uiteindelijk halfweg cross. “Ik voelde me heel goed vandaag en op dit parcours kan je iets proberen”, sprak hij. “Zeker omdat het vele draaien en keren wel mijn ding is. Het was jammer dat ik nog even ten val kwam, anders was ik iets sneller op mijn gemak geweest voor de zege.”

Al kostte die valpartij hem amper tijd en wist hij daarna zijn voorsprong steeds meer uit te bouwen. Ploegmaat Vanthourenhout finishte nog als tweede, voor Van Der Haar. “Lars rijdt heel sterk de laatste weken en verdient wel eens een zege. Ik begrijp dat hij wat gefrustreerd raakt, vandaag was ik wel sterker dan hem maar de voorbije drie à vier wedstrijden was hij minstens de evenknie of misschien zelfs de betere.”

“Ik ben alleszins blij met deze zege en met Michael nog op plek twee. Het is een mooie prestatie van de ploeg. Ik heb een moeilijk seizoen achter de rug, maar sinds de kerstperiode ben ik weer op niveau en ik ben blij dat ik zo kan afsluiten.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners