Themabeeld.© Shutterstock

Recordaantal vacatures in de kinderopvang

Het aantal vacatures in de kinderopvang is vorig jaar gestegen tot 6.912. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Celia Groothedde van Groen opvroeg. Het gaat om een nieuw record, tegenover de 6.267 van 2021.

adbBron: BELGA, De Morgen

Eind vorig jaar stonden bij de VDAB 1.132 vacatures open in de kinderopvang, schrijft De Morgen. Het gaat zowel om begeleiders en kinderverzorgers als om leidinggevenden. Over het hele jaar werden net geen 7.000 vacatures geregistreerd.

De cijfers bevestigen de crisissfeer in de Vlaamse kinderopvang, klinkt het. Er zijn talloze mensen tekort. En hoe meer mensen vertrekken, hoe hoger de werkdruk wordt voor de overblijvers - waardoor ook zij vertrekken of overwerkt uitvallen.

Volgens Groen is het aantal vacatures dan ook een gevolg van de werkomstandigheden in de kinderopvang. “In plaats van 6 à 7 kinderen per begeleider moeten kindbegeleiders nu voor 8 à 9 kinderen per begeleider zorgen”, stelt de partij. “Mede daardoor verviervoudigde het aantal vacatures van 2013, toen er maar 1.756 vacatures open stonden, naar vandaag.”

Vrijwillig kindnorm verlagen

Groothedde wijst erop dat minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) de aanpak van het personeelstekort als een prioriteit beschouwt. “Pas dan wil ze praten over de verlaging van het aantal kinderen per begeleider” zegt ze. “Deze nieuwe cijfers bewijzen echter dat je het personeelstekort niet kan oplossen zonder óók de werkomstandigheden te verbeteren”

Ze pleit ervoor om opvanginitiatieven vrijwillig de kindnorm te laten verlagen.

Aangeboden door onze partners