© AP

Schade van cycloon Gabrielle zal Nieuw-Zeeland “miljarden dollars” kosten

Nieuw-Zeeland schat dat het “miljarden dollars” zal kosten om de schade van cycloon Gabrielle te herstellen. Dat heeft eerste minister Chris Hipkins bekendgemaakt.

jvhBron: BELGA

“Er ligt veel werk op ons te wachten”, waarschuwde minister van Financiën Grant Robertson, die ook is benoemd tot minister van Wederopbouw. “Maar we hebben de middelen en de wil om dat te doen.” Op maandag beloofde Roberston alvast 300 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar aan steun, maar hij voegde er wel aan toe dat de totale herstelkosten “miljarden dollars” zullen kosten.

Cycloon Gabrielle trof het land vorige week en maakte al zeker elf dodelijke slachtoffers, al kan dat cijfer mogelijk nog oplopen. De politie blijft proberen om in contact te komen met ongeveer 2.300 bewoners mensen die na de overstromingen zijn afgesloten van de buitenwereld. 

Vooral het Noordereiland werd zwaar getroffen, met in het bijzonder de regio Hawke’s Bay. Huizen, straten en bruggen zijn er verwoest. Volgens Hipkins zitten daar nog zo’n 15.000 huizen zonder stroom. “Onze gedachten gaan uit naar de families en gemeenschappen die rouwen om het verlies van hun geliefden”, voegt Hipkins toe.

De nationale noodtoestand, die vorige week voor de derde keer in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland werd uitgeroepen, is met nog eens zeven dagen verlengd.

© AP

© AP

© AP

© AP

© AP

© via REUTERS

© AFP

Aangeboden door onze partners