© REUTERS

Liefst 34 landen, waaronder België, vragen IOC verduidelijking over Russische atleten op Olympische Spelen

Een coalitie van 34 landen, waaronder België, heeft het Internationaal Olympisch Comité IOC in een brief om verduidelijking gevraagd omtrent de eventuele deelname van Russische en Wit-Russische atleten onder neutrale vlag aan de Olympische Spelen van volgend jaar in de Franse hoofdstad Parijs, zo werd maandag bekendgemaakt.

Bron: BELGA

Het Internationaal Olympisch Comité verklaarde onlangs dat het bekijkt hoe Russen en Wit-Russen als neutrale atleten kunnen terugkeren in sportcompetities, waaronder de Spelen van volgend jaar. Russische en Wit-Russische atleten zijn geweerd van de meeste belangrijke sportevenementen sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne. Indien ze als neutrale atleten zouden aantreden, dan zijn nationale symbolen zoals de vlag en het volkslied niet toegelaten.

“Wij zijn ongerust omtrent de haalbaarheid om Russen en Wit-Russen als neutrale atleten toe te laten, terwijl ze gesteund en gefinancierd worden door hun staten”, zo staat er in de brief te lezen. Het is een resultaat van een conferentie die op 11 februari gehouden werd en waarbij de ministers van Sport van 34 landen aanwezig waren. “Aangezien de situatie met betrekking tot de Russische agressie in Oekraïne niet veranderd is, zijn wij van mening dat er geen enkele reden is om de uitsluiting van Russische en Wit-Russische atleten ongedaan te maken.”

© REUTERS

De Oekraïense president Volodimir Zelenski liet al meermaals weten dat hij ten zeerste gekant is tegen de eventuele aanwezigheid van Russische atleten op de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. “Dat zou een uiting van geweld en straffeloosheid zijn, ook als ze aantreden onder neutrale vlag”, vertelde hij enkele weken geleden. “Zolang Rusland moordt en terroriseert, horen de vertegenwoordigers van deze terroristische staat niet thuis in sport- en olympische competities. Dat kan niet verdoezeld worden door een zogenaamde neutraliteit of een witte vlag.”

Oekraïne dreigt dan ook met een boycot van de Spelen. Ook Estland en Polen zouden zich daarbij willen aansluiten.

Aangeboden door onze partners