Ex-voorzitter KS Vriendenkring Michel Dylst vrij onder voorwaarden na zes maanden cel

Zutendaal -

Michel Dylst (68) is vrij onder voorwaarden. De ex-voorzitter van KS Vriendenkring wordt verdacht van het verduisteren van ruim 2,5 miljoen euro, bestemd voor de vzw. Hij gebruikte lidgelden en giften om een leven vol luxe en lust te leiden.

Phillip Pergens

Dylst zat sinds september vorig jaar in de gevangenis. Als voorzitter van de vereniging die zich inzet voor de belangen van vroegere Limburgse kompels, plunderde hij de twee rekeningen van de vzw. Het geld ging onder meer naar het aflossen van een hypothecaire lening, verbouwingen en tuinwerken. Maar hij liet ook zo’n half miljoen achter in een bar in Diest. In dat etablissement van verlangen zagen ze de voorzitter graag komen, geld en bubbels vloeiden rijkelijk. Er zou sprake zijn van een bad dat gevuld werd met champagne, en een orgie met dames van plezier. Een van de prostituees palmde de Zutendalenaar zelfs helemaal in. Hij werd naar verluidt verliefd op de vrouw en zou haar zelfs een auto gekocht hebben.

Contactverbod

Dylst spendeerde naar eigen zeggen ook een miljoen aan het terugbetalen van oude schulden die rechtstreeks gelinkt kunnen worden aan de strijd voor de rechten van mijnwerkers. Zo zou Dylst bijvoorbeeld de door mijnwerkers aangerichte vernielingen tijdens de woelige manifestaties eind jaren 80 en begin jaren 90 in Hasselt, Leuven, Houthalen en Brussel terugbetaald hebben met het geld van de vzw. En er zijn de beweringen dat de zestiger kompels in financiële moeilijkheden steunde. Ook hier gaat het om een omvangrijk bedrag dat de 100.000 euro overstijgt.

Het is de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen die dinsdag besliste dat Dylst naar huis mag. Wel leggen ze enkele voorwaarden op. Zo mag hij geen contact hebben met ex-mijnwerkers en medewerkers van KS Vriendenkring. Er werd hem ook gevraagd om in Brussel te gaan wonen. Daar heeft hij zijn domicilie. Hij mag dus voorlopig niet naar zijn verblijf in Zutendaal, gelegen op het perceel van zijn zoon.

Zijn advocaat Luk Delbrouck reageert tevreden. Hij tekende eerder deze maand nog beroep aan tegen de beslissing van de raadkamer om de verdachte langer aan te houden. Er werd gevreesd dat Dylst eens thuis opnieuw om geld zou gaan vragen. “Volgens ons was dat risico van de baan en ik ben tevreden dat de KI deze redenering volgt”, zegt Delbrouck.

Michel Dylst, die zijn domicilie in Brussel heeft, gaat dus naar huis. Het gerechtelijk onderzoek is intussen afgerond. Het parket van Limburg zal nu een vordering moeten maken, al kan de verdediging altijd nog om bijkomende onderzoeksdaden vragen.

Aangeboden door onze partners