© if

Nieuwe haard van vogelgriep ontdekt aan Lacs de l’Eau d’Heure

Er is een nieuwe uitbraak van vogelgriep vastgesteld aan de Lacs de l’Eau d’Heure, in de  provincie Henegouwen. Er zijn enkele tientallen dode vogels aangetroffen, gestrand op de oevers van het merengebied, bevestigt Nicolas Yernaux, woordvoerder van de Overheidsdienst van Wallonië (SPW).

ltoBron: BELGA

Begin vorige week zijn de kadavers aangetroffen. “De vogels waren het slachtoffer van de klassieke variant van vogelgriep (H5N1), de meest pathogene”, vervolgt hij.

Vogelgriep is een virale infectie die vogels (wilde, gedomesticeerde en gekweekte) treft en een zeer hoog sterfte tot gevolg heeft. De veelheid aan uitbraken de afgelopen tijd duidt op een evolutie van de ziekte. “Vogelgriep is niet langer seizoensgebonden (beperkt tot perioden van migratie, nvdr) maar wordt endemisch: het vestigt zich steeds meer en meer permanent op ons grondgebied.”

Tot vandaag zijn in ons land geen gevallen van vogelgriep bij de mens vastgesteld en het risico van overdracht op de mens blijft zeer laag. Uit voorzorg wordt aangeraden om elk contact met blote handen met verdachte vogels te vermijden. Sinds 5 oktober geldt voor professionele pluimveehouders opnieuw de afschermplicht.

Aangeboden door onze partners