Themabeeld© REUTERS

Meisje gestorven aan vogelgriep in Cambodja

Een 11-jarig meisje in Cambodja is gestorven aan de gevolgen van vogelgriep. Volgens de gezondheidsautoriteiten is zij het eerste dodelijke slachtoffer van het virus sinds jaren in het land. Het meisje werd op 16 februari ziek met koorts, hoest en keelpijn en stierf later in het ziekenhuis.

jvhBron: BELGA

Volgens de Cambodjaanse afdeling voor besmettelijke ziekten bevestigden de testresultaten die woensdag werden afgeleverd dat het meisje dat uit de provincie Prey Veng kwam positief getest was op H5N1, het vogelgriepvirus. De ziekte slaat over van vogels op mensen door direct contact.

De recente ontdekking van de ziekte bij een aantal zoogdieren waaronder vossen, otters, nertsen, zeeleeuwen en zelfs grizzlyberen, heeft geleid tot bezorgdheid dat mensen meer risico lopen. “Het recente overslaan op zoogdieren moet nauwlettend in de gaten worden gehouden”, zei de chef van de Wereldgezondheidsorganisatie Tedros Adhanom Ghebreyesus eerder deze maand. Hij benadrukte dat “de WHO het risico voor de mens voorlopig als laag beoordeelt”. Volgens de WHO zijn er wereldwijd meer dan 450 fatale gevallen van vogelgriep sinds 2003.

Aangeboden door onze partners