© reuters

Minstens 58 migranten, onder wie pasgeboren baby, omgekomen na schipbreuk voor Italiaanse kust

Minstens 58 migranten, onder wie een pasgeboren baby, zijn zondag bij zonsopgang om het leven gekomen na een schipbreuk voor de Italiaanse kust. De lichamen zijn op het strand in het Zuid-Italiaanse Cutro (provincie Crotone) en in zee aangetroffen, zo meldt het Italiaanse persagentschap Ansa op gezag van de lokale politie.

mtmBron: BELGA

Het dodental kan nog stijgen. Er zouden naar schatting 150 mensen aan boord van de boot geweest zijn en nog niet alle lichamen zijn geborgen. Een 80-tal mensen werd tot nu toe gered. “Het is iets wat je nooit wil meemaken”, zegt Antonio Ceraso, burgemeester van Cutro. “De zee blijft maar lichamen terugbrengen. Onder de slachtoffers zijn ook veel vrouwen en kinderen.”

Volgens de eerste informatie bevonden de migranten zich op een vissersboot, die in zware zeegang uit elkaar brak. Het wrak werd zondagochtend naar verluidt door een visser opgemerkt. “In het verleden zijn er al vaker aanmeringen van migrantenboten geweest, maar nog nooit maakten we zo’n tragedie mee”, aldus Ceraso.

De boot zou vanuit Turkije zijn vertrokken met aan boord mensen uit Iran, Pakistan en Afghanistan. De Italiaanse kustwacht, brandweer, politie en reddingswerkers van het Rode Kruis zijn ter plaatse. De reddingsactie wordt echter bemoeilijkt door de hoge golven.

(Lees verder onder de foto’s)

© AP

© AP

© via REUTERS

“Wakker schudden”

“Dit is een ruw ontwaken dat de gemeenschap wakker moet schudden, opdat dergelijke tragedies niet gebeuren”, schreef Rosario Valastro, de voorzitter van het Italiaanse Rode Kruis, op Twitter. “Calabrië is in rouw om deze verschrikkelijke tragedie”, zei ook Roberto Occhiuto, president van de Zuid-Italiaanse regio, in een verklaring. Matteo Piantedosie, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, riep in een eerste reactie op om harder op te treden tegen mensensmokkelaars. In de eerste plaats moet voorkomen worden dat dergelijke boten kunnen uitvaren, meent hij.

Italië is een van de belangrijkste bestemmingen voor vluchtelingen die Europa over zee proberen binnen te komen, al staat de zogenaamde Middellandse Zeeroute wel bekend als een van de gevaarlijkste ter wereld. In 2022 kwamen meer dan 100.000 vluchtelingen per boot in Italië aan.

Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn dit jaar, tot en met afgelopen donderdag, al 13.067 migranten over zee aangekomen. Een nieuwe wet van de regering van premier Giorgia Meloni bemoeilijkt het werk van civiele reddingswerkers op zee. De meeste migranten komen echter met eigen vaartuigen aan.

Aangeboden door onze partners