Recent onderzoek van Harvard stelt dat je met deze vijf slaapgewoonten langer leeft .

Recent onderzoek van Harvard stelt dat je met deze vijf slaapgewoonten langer leeft

Wie zich vijf slaapgewoontes meester kan maken, kan het risico op vroegtijdig overlijden met dertig procent verminderen. Dat blijkt uit een recente studie van de universiteit van Harvard. Wie hun methode volgt, zou tot vijf jaar aan hun leven kunnen toevoegen.

De vijf componenten zijn: zeven tot acht uur slaap per nacht krijgen, niet meer dan twee avonden per week moeite hebben met inslapen, niet vaker dan twee keer per week moeite hebben met doorslapen, geen slaappillen gebruiken en minstens vijf keer per week zich goed uitgerust voelen bij het ontwaken.

De onderzoekers deden een landelijke steekproef om een breed beeld te krijgen van de slaapgewoonten. De deelnemers moesten de vijf slaapcriteria aanstippen.

LEES OOK:

Wie alle vijf criteria kon aanduiden, heeft volgens de onderzoekers 30 procent minder kans op vroegtijdig overlijden in vergelijking met de deelnemers die geen of slechts één criterium aanduidden. Onderliggende aandoeningen en externe factoren zoals de consumptie van alcohol en roken, werden daarbij in acht genomen. De beste slapers hadden ook 21 procent minder kans om te overlijden aan de gevolgen van een cardiovasculaire aandoening.

Het volledige onderzoek zal tussen 4 en 6 maart in New Orleans worden gepresenteerd op de gezamenlijke conferentie van het American college of cardiology en de world heart federation.

Aangeboden door onze partners