Een 27-jarige man stond terecht voor zwaar intrafamiliaal geweld in Balen.© Shutterstock

Hardleerse ‘kleuterschopper’ uit Ham teistert moeder en drie kinderen: “Hij heeft niet door hoe ernstig de feiten zijn”

Balen -

Ondanks een eerdere veroordeling maakte de 27-jarige Hammenaar J.M. zich vorig jaar opnieuw schuldig aan het slaan van zijn toenmalige echtgenote en hun drie kinderen in Balen. “We kunnen hier spreken van een echte kleuterschopper”, zei meester Norina Flaviani, de advocate van de slachtoffers. De dader riskeert een nieuwe gevangenisstraf van vijftien maanden.

Bart Van den Langenbergh

De moeder van drie jonge kinderen uit Balen, van wie de oudste 5 jaar is, stapte in mei 2022 opnieuw naar de politie om een klacht in te dienen tegen J.M., haar ex-partner. Ondanks een eerdere voorwaardelijke veroordeling maakte M. zich opnieuw schuldig aan intrafamiliaal geweld waarbij de vrouw en de drie kinderen het moesten ontgelden. De man moest zich dinsdag voor de correctionele rechtbank in Turnhout verantwoorden. Hij riskeert deze keer een effectieve celstraf van vijftien maanden.

“Eind 2021 is hij al veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden. Hij moest werken aan zijn agressieproblematiek en ook psychische begeleiding zoeken, maar dat is allemaal niet gelukt. Hij leefde ook het opgelegde contactverbod niet na”, zei meester Norina Flaviani, een van de advocaten van de slachtoffers. “In maart 2022 heeft de man nieuwe feiten gepleegd waarbij de moeder en de 5-jarige zoon hardhandig werden aangepakt. Hij bleef dat kind maar schoppen terwijl hij als bolletje ineengerold op de grond lag. Enkele jaren geleden hadden we een zaak van kopschoppers, maar hier kunnen we spreken van een echte kleuterschopper.”

De twee oudste kinderen zijn intussen ook geplaatst in een crisisopvang. De burgerlijke partijen vroegen de rechter om deskundigen aan te stellen om na te gaan welke gevolgen de moeder en de kinderen moeten dragen. “De man heeft niet door hoe ernstig de feiten zijn. De moeder lijdt aan posttraumatisch stresssyndroom en heeft angstaanvallen”, vertelde de advocate van de moeder.

Zware trauma’s

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de drie kinderen op jonge leeftijd al zwaar getraumatiseerd. Volgens het parket heeft de man in 2021 het jongste kindje van vijf maanden geslagen en ook daarna nog de kinderen hardhandig aangepakt en zelfs met de dood bedreigd. “Twee kinderen hebben zich al psychisch moeten laten begeleiden. Het gaat om zeer ernstige feiten waarbij zeer jonge kinderen slachtoffer zijn”, zei openbare aanklager Bo Piedfort. “Ik kan alleen maar vaststellen dat de beklaagde zijn voorwaarden niet heeft nageleefd en enkel een effectieve straf op zijn plaats is.”

Agressieprobleem

J.M. gaf het merendeel van de betichtingen toe maar hij ontkende dat hij het jongste kind had geslagen. “Ik ben fout geweest en ik heb er spijt van, maar ik heb de jongste niet aangeraakt”, vertelde hij aan de rechter. De relatie met de moeder is intussen definitief beëindigd. “Hij heeft een agressieprobleem maar hij weet soms niet hoe hij bepaalde zaken moet aanpakken”, legde meester Ellen Iemants, de raadsman van J.M., uit. “Op dit moment is er absoluut geen contact meer tussen hen. Mijn cliënt heeft intussen hulp gezocht bij een privé-therapeut.”

De rechtbank doet een uitspraak op 28 maart.

Aangeboden door onze partners