© Sven Dillen

Ze verklaarden hem zot, maar Halenaar Dimitri stampt toch eigen circus uit de grond

Sint-Truiden -

Deze week streek Circus Inaya neer in Sint-Truiden. Nog nooit van gehoord, zegt u? Dat kan, want Inaya is een volledig nieuw circus, zelfs het enige in Limburg, zopas opgericht door Halenaar Dimitri Nollet (36). “Familie en vrienden verklaarden me zot, maar het is een jongensdroom die uitkomt.”

Jo Sente

Circusdirecteur Dimitri presenteert de show, maar hij doet ook de kassa vóór de show.© Sven Dillen

Er was een tijd dat het een hele belevenis was, kleurrijke affiches aan zowat alle palen kondigden het aan: het circus komt naar het dorp! Het lijken vervlogen tijden, maar daar is Dimitri Nollet het niet mee eens. “Circus is nog niet dood, verre van. Oké, er zijn wel minder gezelschappen dan vroeger, maar als ik zie dat onze tent aardig volloopt, geloof ik er nog in.” Die tent staat momenteel in Sint-Truiden, achter wzc ’t Meiland.

Horeca

Circussen worden traditioneel doorgegeven van vader op zoon, niet zo ten huize Nollet. “Mijn vader handelt in fruit en ik had tot 2020 een horecazaak. Maar van kinds af was ik al geboeid door het circus en entertainment in het algemeen. Ik speelde al geregeld clown op verjaardagsfeestjes, maar een eigen circus was mijn droom.” De Halenaar verkocht zijn horecazaak, maar niet veel later brak corona uit. “Tja, toen kon ik natuurlijk niet veel ondernemen, dus pakte ik een oude hobby weer op: goochelen. Na een tijd kon optreden weer, en zo kwam ik stilaan in contact met circusvolk. Toen ik hoorde dat Magic Circus in Antwerpen een overnemer zocht, heb ik niet getwijfeld.”

Eén van de acts van Circus Inaya: jongleren met vuur.© Sven Dillen

Dochters

Dimitri had eindelijk zijn eigen circus, toch klopte het plaatje niet helemaal. “Ik was aan het werken met een naam die al bestond, maar ik wilde iets dat volledig van mezelf kwam. Als je zo hard werkt, verdient het toch je eigen naam, vind ik. Bovendien was de tent nogal klein, ik had het gevoel dat mensen het circus niet au sérieux namen.” De Halenaar hakte de knoop door en begon weer helemaal van nul. “Ik kocht een grotere tent en ging op zoek naar artiesten. Eind vorig jaar deed ik het Sintercirque in Halen, daar heb twee artiesten opgepikt voor deze tournee. Via Facebook vond ik een Portugees kermisgezin, van wie de dochters jongleren en hoelahoepen. De vader helpt mee met de opbouw en de attributen.” Circus Inaya was geboren: “Genoemd naar mijn twee dochters: Indi en Anaya. Zij doen ook mee tijdens de voorstelling, alleen vandaag zijn ze er niet bij. En ik ben uiteraard de clown (lacht).”

Dimitri presenteert de show als clown. Hier plooit hij ballonnen voor een meisje uit het publiek.© Sven Dillen

Hondjes

Familie en vrienden verklaarden hem zot: wie begint er nu in 2023 met een geheel nieuw circus? “Hoe harder iedereen me wilde overtuigen om het niet te doen, hoe meer moed het me gaf om het toch te doen. Maar nu ze zien dat het goed gaat, zijn ze wel trots.”Dat het altijd makkelijk is, wil de circusdirecteur niet gezegd hebben. “Het is vaak moeilijk om een standplaats te vinden. Heel wat groene open ruimte is tegenwoordig volgebouwd, veel gemeenten hebben gewoon geen plaats meer voor een circus. Op sommige plaatsen is het ook verboden om met dieren te werken. En ja, wij werken met hondjes. Maar die zitten hier niet de hele dag in een kooi en ze worden heel goed verzorgd. Kom maar eens kijken of ze hier ongelukkig zijn.”

De voorstelling heeft ook een act met vier honden. “Op sommige plaatsen is het verboden om met dieren te werken”, aldus circusdirecteur Dimitri.© Sven Dillen

Vorige week ging Circus Inaya in première in Alken, woensdag was Sint-Truiden aan de beurt. Zowat 100 bezoekers - jong en oud - vonden de weg naar het terrein achter wzc ’t Meiland voor een show van bijna twee uur. Passeerden de revue: Dimitri als clown/presentator, een hondenact, jongleurs, een trapeze-act, koorddansen en zoveel meer.

Zaterdag en zondag kan je Circus Inaya nog aan het werk zien in Sint-Truiden, later volgen onder meer Bilzen, de Maaskant en de rest van Vlaanderen. In september start de najaarstournee en is er nog een Sinterklaas- en kerstcircus.

Meer info op: https://circusinaya.be

Aangeboden door onze partners