Themabeeld.
Eenpersoonskamer alweer duurder, en vergelijken loont: bekijk hier de situatie in jouw ziekenhuis
In de 52 Vlaamse ziekenhuizen is een patiënt die kiest voor een eenpersoonskamer gemiddeld 153 procent meer kwijt aan ereloonsupplementen dan zijn lotgenoot in een meerpersoonskamer. Bij tien ziekenhuizen betaalt de patiënt zelfs 200 procent meer dan het Riziv-tarief. “Vergelijken loont, want de verschillen zijn niet mis”, zegt Jürgen Constandt, voorzitter van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ).
Wanneer een patiënt vrijwillig kiest voor een opname in een eenpersoonskamer, mogen chirurgen, anesthesisten en andere artsen een extra ereloonsupplement aanrekenen bovenop het vastgestelde Riziv-tarief. De tijd dat die supplementen beperkt bleven tot 100 procent – een verdubbeling dus – ligt intussen al even achter ons. Ereloonsupplementen zijn dan ook al langer een doorn in het oog van patiënten en ziekenfondsen. “Ze hebben iets pervers”, zegt VNZ-voorzitter Jürgen Constandt. “Patiënten zouden nog begrijpen dat een verblijf in een comfortabele eenpersoonskamer meer kost dan in een tweepersoonskamer die minder privacy biedt, maar niet waarom een arts twee tot drie keer meer mag vragen voor exact dezelfde prestatie, gewoon omdat de patiënt alleen ligt.”
Van enkel tot dubbel
Gemiddeld bedraagt het ereloonsupplement in de Vlaamse ziekenhuizen 153 procent, aldus het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds, dat de cijfers in januari 2023 verzamelde. “Maar onderling zijn er grote verschillen”, zegt Jürgen Constandt. Zo rekenen drie West-Vlaamse ziekenhuizen een supplement van maximaal 100 procent aan, terwijl tien ziekenhuizen – bij wie de universitaire – tot 200 procent extra vragen. “Enkele jaren geleden was het gemiddelde supplement nog 120 procent, vandaag is dat ruim een kwart meer. Ziekenhuizen kampen met onderfinanciering en toenemende kosten voor personeel en materiaal, maar waarom het ene ziekenhuis rondkomt met 100 procent supplement terwijl het andere het dubbele factureert, dat is niet altijd objectief te verklaren.”
En dan mogen we nog niet klagen
Er zijn niet alleen lokale verschillen, ook regionaal zijn die er. Het Brussels Gewest schiet de hoofdvogel af met een gemiddeld ereloonsupplement van 270 procent. “Een supplement van 300 procent – dat is voor een goed begrip viermaal het officiële Riziv-tarief –is zelfs de norm in acht van de elf Brusselse instellingen. Ook in Wallonië betalen patiënten die voor een eenpersoonskamer opteren flink meer: gemiddeld 212 procent.” Daar is slechts één ziekenhuis te vinden dat nog tevreden is met een supplement van 100 procent, dat van Moeskroen, terwijl de patiënt in drie instellingen tot 300 procent meer moet ophoesten.
Wie dergelijke supplementen wil vermijden, kiest het best voor een twee- of meerpersoonskamer, “al zeker wanneer het om een ingreep in dagkliniek gaat”, zegt de VNZ-voorzitter. “Wil je toch een eenpersoonskamer, kijk dan of je hospitalisatieverzekering – via je ziekenfonds, je werkgever of een privéverzekeraar – de ereloonsupplementen dekt, hoeveel je zelf als franchise moet betalen en hoe hoog de dekking is: sommige betalen bijvoorbeeld maar tot 100 procent. Als je ziekenhuis dan 150 procent supplement aanrekent, is die 50 procent voor jouw rekening. Vandaar dat vergelijken met andere ziekenhuizen in de buurt nooit kwaad kan.”
Nog steeds duizenden patiënten op wachtlijsten Nederlands-Limburgse ziekenhuizen
“Niet alleen gemeenten denken na over fusies, ziekenhuizen doen dat ook”
ZOL wil verpleegkundigen uit India laten overkomen
Ziekenhuizen vrezen ongezien verlies in 2023
Vrouw loopt leverkanker op door blunder ziekenhuis en ontvangt hoge schadevergoeding
Zo staat het drie jaar later met de gevaarlijkste fietspunten in Limburg
Bilal (11) verongelukte op de fiets na school: “Hebben we hem te jong alleen laten fietsen? Maar hij deed alles zo goed”
Win een elektrische fiets van Veloci met helm ter waarde van 3.098 euro
SOS Fietsveiligheid: twintig Limburgse fietsdoden in 2022, HBVL zoekt uit hoe dat veiliger kan
Slechts één op de acht varkensboeren wil zich laten uitkopen na stikstofakkoord
Code oranje in de natuur: niet zomaar sproeien, wel mulchen zegt de tuinexpert