Vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)© BELGA

Bouchez schiet voorstel voor fiscale hervorming van vicepremier Van Peteghem meteen af: “De belastingen moeten worden verlaagd, niet verhoogd”

Regeringspartij MR weigert mee te gaan in het voorstel van vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Die stelde in het kader van een grotere fiscale hervorming onder andere voor om de opbrengst van de effectentaks te verdubbelen. Die andere coalitiepartner Groen vindt het voorstel van Van Peteghem wel “een goede basis om mee van start te gaan”, oppositiepartij Vlaams Belang is dan weer radicaal tegen de hervormingsplannen.

jvhBron: BELGA

Van Peteghem stelt een vijfentwintigtal maatregelen voor van wat hij de eerste fase van de fiscale hervorming noemt. Hij wil onder meer de lasten voor wie werkt naar beneden brengen, zodat werken netto meer loont, en van de twee verlaagde btw-tarieven van 6 en 12 procent een geharmoniseerd tarief van 9 procent maken, met een tarief van 0 procent op zaken als groenten en fruit.

Maar dat het voorstel om de opbrengst van de effectentaks te verdubbelen moeilijk zou liggen bij de liberalen, is geen verrassing. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zegt op Twitter zelfs elke verhoging pertinent te weigeren. “De belastingen moeten worden verlaagd, niet verhoogd”, klinkt het. Berichten als zou de MR een hogere effectentaks kunnen aanvaarden als pasmunt voor besparingen in de openbare financiën spreekt Bouchez dan ook tegen.

LEES OOK. Meer nettoloon, maar ook een duurdere winkelkar: dit is het plan voor de fiscale hervorming

“Goede basis voor onderhandelingen”

Volgens coalitiepartner Groen is het voorstel van Van Peteghem wel degelijk “een goede basis om mee van start te gaan”. “Maar laten we nu eindelijk fatsoenlijk aan tafel gaan zitten en knopen doorhakken”, zegt covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. Die somt wel op wat voor zijn partij “cruciale elementen” zijn: de verlaging van de prijs van de tickets voor het openbaar vervoer en die van gezonde voeding, een verhoging van de bijdrage van grote vermogens, en een lastenverlaging op arbeid die voldoende gericht is op lage en middeninkomens. “Dat moeten we deze legislatuur nog realiseren.”

Volgens Van Peteghem moet de tweede fase van de hervorming voorwerp zijn van de regeringsonderhandelingen na de verkiezingen van 2024. Zaken als de invoer van een meerwaardebelasting, waarvoor de tijd nu ontbreekt, horen daar in thuis, zegt de minister.

Vlaams Belang is “radicaal tegen”

Oppositiepartij Vlaams Belang is echter radicaal tegen de plannen van Van Peteghem. De partij hekelt de beoogde verdubbeling van de effectentaks en de “verhoging van de accijnzen en btw”. Volgens de partij dreigen basisproducten als melk en brood duurder te worden, maar eten op restaurant net goedkoper. “De btw van de winkelkar optrekken in tijden van ongeziene inflatie is niet alleen een bijzonder slechte timing. Het is gewoon onaanvaardbaar. Zeker aangezien heel wat gezinnen nog steeds een koopkrachtcrisis ervaren”, reageert Kamerlid Wouter Vermeersch.

De verdubbeling van de effectentaks zal volgens hem de kleine spaarder treffen. “Zelfs wie beperkte bedragen ondergebracht heeft in een beleggingsfonds dat gekoppeld is aan een verzekeringscontract, zal dit moeten ophoesten. Verzekeraars zullen deze taks immers aan hun klanten doorrekenen. Wat we in dit land met de hoogste belastingen van het ganse heelal nodig hebben, zijn geen belastingverhogingen of belastingverschuivingen, maar reële belastingverlagingen”, vindt Vermeersch.

Aangeboden door onze partners