© AP

Afrikaanse olympische comités willen Russen en Wit-Russen toelaten op Olympische Spelen in Parijs

De Afrikaanse olympische comités hebben zich zaterdag unaniem uitgesproken voor deelname van Russische en Wit-Russische atleten aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Ze deden dat na afloop van een uitvoerend comité van het ACNOA in de Mauritaanse hoofdstad Nouakchott. In een statement pleiten ze ervoor sporters uit de betrokken landen onder “een neutrale status en zonder enige verwijzing naar een identiteit” startrecht te geven. 

Bron: BELGA

Met hun verklaring scharen de Afrikaanse comités zich achter de positie van het internationaal olympisch comité (IOC). Dat stelde al eerder dat “geen enkele atleet uit een competitie zou mogen worden gehouden met als enige basis zijn paspoort”. Voorwaarde is wel dat atleten uit Rusland en Wit-Rusland “de oorlog in Oekraïne niet actief ondersteunen”. 

Maar het standpunt van het IOC wordt zeker niet door iedereen zomaar gedeeld. Zo verstuurde een coalitie van ruim dertig landen, waaronder België, vorige maand een brief naar het IOC met daarin de vraag om “verduidelijking” omtrent de neutraliteitsvoorwaarden voor Russen en Wit-Russen richting Parijs 2024.  

Oekraïne is uitgesproken tegenstander van een mogelijke aanwezigheid van Russische en Wit-Russische sporters op de volgende Spelen. Het land dreigt er zelfs mee het evenement te boycotten.

Aangeboden door onze partners