© AFP

Griekse premier vraagt vergiffenis aan nabestaanden van slachtoffers na treinramp

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft de families van de slachtoffers van de treinramp zondag om vergiffenis gevraagd. Hij gaf ook toe dat de regering zich niet mag verschuilen achter menselijke fouten. Bij het ongeval kwamen al zeker 57 mensen om het leven.

gjsBron: BELGA

“Als premier ben ik het aan iedereen verschuldigd, maar vooral aan de nabestaanden van de slachtoffers, om vergeving te vragen. Dit doe ik persoonlijk, maar ook in naam van allen die het land jarenlang hebben bestuurd”, schrijft Mitsotakis op Facebook. 

De premier benadrukt daarna dat het “in het Griekenland van 2023 niet mogelijk zou mogen zijn dat twee treinen in tegengestelde richting op hetzelfde spoor rijden en dat niemand het merkt”. “We mogen ons niet verschuilen achter menselijke fouten. Het feit dat het digitale controlesysteem pas binnen enkele maanden volledig operationeel is, maakt mijn pijn nog groter.”

“In de komende dagen zal de verantwoordelijke minister maatregelen aankondigen om de veiligheid op het spoor onmiddellijk te verbeteren. Nu is het onze plicht om de families en slachtoffers bij te staan en en moedig de fouten van de staat te erkennen”, gaat Mitsotakis verder. “Ik zal de Europese Commissie en bevriende landen onmiddellijk om hulp vragen op het vlak van expertise, zodat we eindelijk moderne treinen krijgen.” 

Al dagen komen de Grieken massaal op straat omdat ze van de regering verantwoording eisen over de chronische tekortkomingen van het spoorwegnet die tot het ongeval hebben geleid. Bij het ongeval kwamen al zeker 57 mensen om het leven, onder wie heel wat studenten.

Aangeboden door onze partners