© Shutterstock

KMI waarschuwt voor gladde wegen: code geel van kracht in heel het land

Het KMI waarschuwt maandagochtend in heel het land voor gladde wegen. In heel het land is tussen 5 en 13 uur code geel van kracht. “Door de buien die de komende uren nog gaan vallen en omdat de temperaturen stilaan dalen, kunnen er ijs- of rijmplekken ontstaan.”

mtmBron: belga, kmi

“Maandagochtend verwachten we sneeuwbuien ten zuiden van Samber en Maas. Lokaal kan er een sneeuwlaag van 1 tot 3 centimeter ontstaan”, zo staat te lezen op de website van het KMI. “Door de buien die de komende uren nog gaan vallen en omdat de temperaturen stilaan dalen naar of tot onder het vriespunt, kunnen er ijs- of rijmplekken ontstaan waar vochtige weggedeelten bevriezen. Dat is maandagochtend plaatselijk ook het geval in de lager gelegen gebieden in ons land.”

© kmi

Maandagochtend zijn er eerst soms nog opklaringen, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe op nadering van een storing vanuit het westen, meldt het KMI nog. We halen maxima van 1 à 2 graden op de Ardense hoogten tot 6 à 7 graden over het westen. Er waait een matige westenwind die krimpt naar het zuidwesten tegen de avond.

Maandagnacht trekt een neerslagzone vanaf het westen door België. Daarbij valt er regen en in de Ardennen wat sneeuw of smeltende sneeuw. De minima schommelen van ­1 graad in de Hoge Venen, 3 graden in het centrum tot 5 graden in de kustregio. De zuidwestenwind is matig tot soms vrij krachtig.

Dinsdag trekt een neerslagzone traag door het land. Het is zwaarbewolkt met in Laag-­ en Midden­-België regen of smeltende sneeuw en in Hoog­-België valt er sneeuw. De maxima schommelen tussen 0 en 2 graden in Hoog­-België en rond 3 of 4 graden elders. De wind waait matige tot soms vrij krachtige uit zuidwest, ruimend naar noordwest.

Aangeboden door onze partners