Toby Alderweireld stopt verrassend als Rode Duivel: “Focussen op gezin en Antwerp”

Rode Duivel Toby Alderweireld (34) stopt bij de nationale ploeg. Na 127 interlands is voor hem het moment gekomen om volledig te focussen op zijn clubcarrière bij Antwerp.

vdm

De aankondiging komt als een verrassing, want half december zei de verdediger op een persconferentie dat hij na het WK in Qatar beschikbaar bleef voor de nationale ploeg. Maar vorige week kantelde zijn discours al een beetje toen Alderweireld in een interview met deze krant vertelde dat hij het belang van Antwerp altijd boven de Rode Duivels zou plaatsen. Vervolgens geraakte hij donderdagavond geblesseerd in de halve finale van de beker tegen Union.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In een mededeling op Twitter geeft Alderweireld ook aan dat hij ten volle wil kunnen focussen op Antwerp en zijn privéleven. “Als kleine jongen droomde ik ervan om international te worden. Ik ben dankbaar en trots dat die droom werkelijkheid is geworden”, begint Alderweireld.

“Veertien jaar later kan ik terugkijken op 127 interlands, 3 WK’s, 2 EK’s en ontelbare herinneringen. Met pijn in het hart kondig ik langs deze weg aan dat ik per direct stop als international. Ik heb mezelf fysiek en mentaal volledig gegeven sinds mijn debuut in 2009. Het is nu tijd om nu meer aandacht te besteden aan mijn fantastisch gezin en optimaal te focussen op mijn rol bij Royal Antwerp Football Club. Een ontzettend moeilijke beslissing, maar voor mij wel de juiste op dit moment.”

Alderweireld debuteerde bij de Rode Duivels op 29 mei 2009 tijdens de Kirin Cup in Japan tegen Chili. Sindsdien verzamelde hij 127 caps. In zijn eerste jaren fungeerde hij vooral als rechtsachter, maar de laatste jaren was hij uitgegroeid tot een betrouwbare vaste waarde in het centrum van de defensie van de Rode Duivels.

© BELGA

Alderweireld was als deel van de Gouden Generatie aanwezig op alle grote toernooien sinds het WK in Brazilië in 2014 en beleefde hét hoogtepunt met de nationale ploeg op het WK in Rusland in 2018, waar België derde werd. Hij scoorde in totaal vijf keer voor de Rode Duivels, waaronder een doelpunt op het EK 2016 in de achtste finale tegen Hongarije.

“Ik wil al mijn teamgenoten en stafleden van de Rode Duivels bedanken voor de onvergetelijke momenten die we samen hebben beleefd. Zonder jullie was het allemaal niet mogelijk geweest”, aldus nog Alderweireld. “Tot slot wil ik mij richten tot het Belgisch publiek: waar wij gingen, waren jullie ook. Bedankt voor de steun, ik zal jullie nooit vergeten.”

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners