“Ach, een mens moet eten, anders ga je dood. Geld moet van ergens komen”, klonk het arrogant voor de Tongerse rechter. Dit is een archieffoto. Getty Images/iStockphoto

Drugsrunner (20) riskeert 3 jaar cel maar lacht met rechter: “Jammer dat ze me gepakt hebben”

Bilzen/Hoeselt -

Een 20-jarige Nederlander riskeert 3 jaar cel omdat hij met zijn fiets drugs dealde op 30 adressen in Bilzen en Hoeselt. “Als ik het niet doe, doet iemand anders het. Alleen jammer dat ze me gepakt hebben”, klonk het onverschillig.

Shauni Deferm

Op 10 september 2021 mocht de twintiger de gevangenis verlaten nadat hij in Brugge veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van vier jaar, met de helft uitstel, voor het dealen van drugs in Oostende. Op 11 oktober van dat jaar werd de man op zijn fiets al opnieuw onderschept met 85,7 gram heroïne, 11,5 gram cocaïne en 1,9 gram hasj in zijn rugzak. De prille twintiger ging dus meteen weer aan de slag als drugsrunner vanaf dat hij een voet buiten de gevangenis had gezet. “Ach, een mens moet eten, anders ga je dood. Geld moet van ergens komen”, klonk het arrogant voor de Tongerse rechter.

In de telefoon van de man werden drugsberichten gevonden tussen hem en een vermoedelijke opdrachtgever. De mannen gebruikten het woord ‘koffie’ als codetaal voor heroïne. ‘Melk’ wees dan weer op cocaïne. Toen de rechter hem daarover aansprak, hield de man zich van de domme. “Koffie? Dat drink je ’s ochtends bij je ontbijt. Daar word je actief van. Melk? Dat giet je dan weer in je koffie”, lachte hij. “Voor wie houdt u mij eigenlijk? Ik kan hier echt niet mee lachen”, reageerde de Tongerse rechter.

Façade

Uiteindelijk gaf de man toe dat hij opnieuw drugs rondbracht om uit de schulden te geraken bij zijn opdrachtgevers. Na zijn vorige arrestatie werd er een hoeveelheid drugs en geld in beslag genomen waardoor hij 7.500 euro moest terugbetalen aan de leider van de organisatie, zo verklaarde hij. De man leverde op zo’n dertig adressen in Bilzen en Hoeselt. Er waren volgens de procureur ook plannen om het netwerk uit te bereiden naar Hasselt.

De aanklager tilt zwaar aan de feiten en vraagt een opsluiting van drie jaar en een geldboete van 8.000 euro. “Heroïne is de gevaarlijkste drug die er is. Bovendien vind ik uw houding zeer verontrustend. Het wijst op geen enkel normbesef en geen schuldinzicht. De gevangenis heeft geen enkele impact op u gemaakt en het recidivegevaar is zeer hoog. We moeten de samenleving beschermen tegen mensen zoals u”, klonk het.

De advocate van de man zei dat haar cliënt een masker ophad. “Hoe hij hier voor u staat, zo ken ik hem niet. Het is een façade om met zo’n zaken om te kunnen gaan. Ik hoop dat u daar door kan kijken. Hij heeft begeleiding nodig om in de toekomst wel de juiste keuzes te maken. Daarom vraag ik enige mildheid.”

Vonnis volgt op 4 april.

Aangeboden door onze partners