© RD

Auto rijdt kapel binnen in Bocholt: schade loopt op tot tienduizenden euro’s

Bocholt -

In de Kapelstraat in Bocholt is een auto dinsdag rond middernacht tegen kapel 18 beland. De schade loopt op tot tienduizenden euro’s. De kapel is voorlopig gesloten. De bestuurder reed weg, maar heeft zich woensdagochtend spontaan gemeld bij Friedo Steensels van de kerkfabriek

Na de melding snelden Friedo Steensels en schepen Erik Vanierlo (Samen) samen naar de druk bezochte kapel om de schade te bekijken. Jaarlijks worden bij Onze-Lieve-Vrouw in alle nood zo’n 6.000 noveenkaarsen aangestoken. Het ongeval gebeurde net voor de haakse bocht in de Kapelstraat, een gevaarlijk punt. “Dit is al het vierde ongeval in vijf jaar”, weet Steensels.

De remsporen van ’s nachts zijn duidelijk zichtbaar. “De oorzaak is onduidelijk. De wagen is rechtdoor gereden. De buren hebben even na middernacht een harde slag gehoord. Ze onderhouden de kapel, maar zijn niet gaan kijken”, zegt Steensels.

Herstel

De schade blijkt ernstig. “De deur is uit de hengsels gereden. De rechterkant van het portaal is beschadigd, en ook links van de ingang is de muur gebarsten en ingedeukt. We laten eerst een stabiliteitsonderzoek uitvoeren en starten dan met de herstelling”, verduidelijkt schepen Erik Vanmierlo. De gemeente is eigenaar van de kapel en staat in voor het onderhoud.

De kapel van Veldhoven – oftewel Kapel 18, verwijzend naar sluis 18 – is een ontwerp van architect Jan Dreesen uit Bree en werd gebouwd in 1950. “In het voorjaar voeren we vergroenings- en omgevingswerken uit en verleggen we de parking. Zo wordt het rechtdoor rijden niet meer zo gemakkelijk”, verwacht Vanmierlo.

Er komen ook camera’s in en rond de kapel. “Om diefstallen en ongewenst bezoek te voorkomen. Verder laten we de regenafvoerbuizen en ook de torenhaan vervangen”, aldus Steensels. De politie kwam ter plaatse voor een onderzoek. (rdr)

Aangeboden door onze partners