Jasper Philipsen verlost zichzelf en zijn ploeg van de nul: “Zo’n lead-out van Van der Poel maakt de zege eens zo mooi”

Jasper Philipsen heeft woensdag met sprintwinst in Tirreno-Adriatico voor de eerste seizoenszege van zijn ploeg Alpecin-Deceuninck gezorgd. Na afloop zette hij de lead-out van zijn Nederlandse ploegmaat Mathieu van der Poel in de verf.

Jens Heylen, Stijn JorisBron: BELGA

“Het is altijd mooi om te winnen. Maar winnen na ploegwerk als dit is extra mooi”, genoot Philipsen in zijn flashreactie. “Oscar Riesebeek trok de hele dag kop in het peloton. En de ploeg hield me de hele tijd in positie. En dan Mathieu van der Poel op het einde, tja. Ik moest er geen lange sprint van maken, want zijn lead-out was echt sterk. Dat maakt het zo mooi.”

Philipsen verloste het Belgische Alpecin-Deceuninck zo van de erg vervelende nul op de zegeteller. “De start van het seizoen ging niet zoals we het allemaal hadden gehoopt in de ploeg. Maar het is natuurlijk nog vroeg in het seizoen. Ik wist dat we kalm moesten blijven. Dat we moesten blijven doen wat we de voorbije jaren hadden gedaan. De overwinningen zouden dan wel komen. Zeker na een teamprestatie als vandaag.”

  In de waaiers die in de finale van de rit werden gevormd, had Philipsen zich nochtans even laten verrassen. “Ploegmaat Gianni Vermeersch had vanmorgen tijdens de teammeeting al gezegd dat er mogelijk waaiers zouden komen in de laatste tien, elf kilometer. Eerlijk gezegd zag ik het niet gebeuren, maar Jumbo-Visma was heel sterk. Ik zat best ver, maar dan was er Ganna wiens wiel ik kon grijpen. Hij slaagde erin de oversteek te maken naar de eerste groep. Maar uiteindelijk kwam het toch weer allemaal samen en kwam de verwachte sprint er.”

  “Vanmorgen had ik tegen Mathieu (Van der Poel, red.) gezegd, ga gewoon zo hard je kan in die laatste bocht”, deed Philipsen op de persconferentie na afloop uit de doeken. “Wie weet laat ik een gaatje, slaat hij een kloofje en kan hij zelf winnen. Of ik raak nog voorbij hem en win. Je weet nooit. Dit was echt een zege van de ploeg, daar kan geen twijfel over bestaan. Dit was de beste lead-out die ik ooit heb gehad, maar ook de meest zware. Het was niet gemakkelijk om Mathieu zijn wiel te houden. Maar gelukkig is dat gelukt en pak ik de zege.”

  Weddenschap

  “Op trainingskamp hebben we zo’n lead-out met Van der Poel al geoefend. Toch wel een paar keer. En vandaag trokken we zijn kaart. Hij is echt de renner met de beste stuurmanskunsten en dit was een technische finale, hij kon hier een cruciale rol spelen, zeker in deze sprint kon hij me lanceren met die bocht. Natuurlijk is hij het niet gewend om het te doen in koers. Dat gebeurde wel al een paar keer en hij heeft er zeker de benen en snelheid voor, maar gemakkelijk is het niet voor hem. Je moet anders denken in een lead-out, al groeit hij daar ook in en ik apprecieer het enorm dat hij dit soort werk wil doen. Ik ben blij dat ik het kon afmaken, het was schandalig geweest als ik hier niet had gewonnen.”

  Een wederdienst is er niet afgesproken en Philipsen hoeft de Nederlander ook niet betalen voor zijn berenwerk. “Neen, neen”, lachte Philipsen. “Ik heb hem nog maar net betaald na een weddenschap. We sloten een weddenschap af over de exacte tijd van de etappe van dinsdag. Mathieu zat er knal op en won daardoor honderd euro. Morgen is een rit voor Mathieu en ik ga proberen om hem te helpen, maar ik kan hem niet beloven dat ik hem kan bijstaan tot de laatste honderd meter. Die aankomst is wat te lastig voor mij. Ik ga gewoon mijn best doen en wil hem in een goede positie naar de voet van dat slotklimmetje brengen.”

  Van der Poel: “Ik doe dat graag, een lead-out”

  Zonder Mathieu van der Poel ook geen zege voor Jasper Philipsen, die er dinsdag al wel dicht bij was als tweede achter Jakobsen. “Gisteren raakten we elkaar een beetje kwijt in de laatste kilometer. Maar Jasper gaf toen al vertrouwen door zo’n goeie sprint te rijden”, vertelt Van der Poel uithijgend na de finish.

  © AP

  “Het was niet meteen aan ons om het gat dicht te rijden dat Jumbo-Visma had gecreëerd omdat Jasper mee was. Maar ik denk dat we het perfect doen”, vervolgt Van der Poel, die nu met Alpecin-Deceuninck van de nul af is. “Dat leeft vooral in de media, denk ik. Uiteraard wint er niemand liever dan de renners zelf. Hopelijk zijn we nu een beetje gelanceerd.”

  “Ik doe dat graag, een lead-out. Ik weet van mezelf dat ik dat heel goed kan. Als we erop trainen tijdens stage krijg ik het vertrouwen van de sprinters. Al moet het wel meezitten, want er is altijd een hoop hectiek bij een sprint. Ik ben wel blij dat ik op deze manier mijn ding kan doen voor Jasper. Ik voelde me gisteren en in de tijdrit al heel sterk. Ik hoop natuurlijk nog een van de dagen zelf voor winst te kunnen rijden. Maar dit doet al even veel deugd”, aldus Van der Poel.

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  Ritwinnaar Jasper Philipsen© EPA-EFE

  Aangeboden door onze partners