De kaliummijn in Suria.© Shutterstock

Vermoedelijk drie mensen omgekomen bij mijnongeluk in Spanje

Bij een ongeluk in een mijn in Catalonië, in het noordoosten van Spanje, zijn vermoedelijk drie mensen om het leven gekomen. Volgens Spaanse media gaat het om drie geologen, van wie twee studenten. De Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Joan Ignasi Elena wilde op een persconferentie de overlijdens niet bevestigen.

mtmBron: BELGA

Het ongeluk vond plaats in een kaliumzoutmijn in Suria, zo’n 75 kilometer ten noordwesten van Barcelona. De dood van drie werknemers op een diepte van ongeveer 900 meter werd aanvankelijk bevestigd door de Catalaanse premier Pere Aragones op Twitter, maar hij haalde zijn tweet even later weer offline.

De Catalaanse binneblandminister Joan Ignasi Elena zei op een persconferentie rond 13.30 uur dat de werknemers in de mijn vastzaten. “De toegang tot de mijn is moeilijk. We vrezen het ergste, maar meer informatie kunnen we niet geven.”

Volgens de lokale vakbond waren de slachtoffers geologen die metingen aan het uitvoeren waren. Spaanse media maken gewag van twee masterstudenten en één geoloog in dienst van het bedrijf.

Er zijn volgens de openbare omroep RTVE, die zich baseert op gegevens van ICL Iberia Suria & Sallent, het bedrijf dat de mijn uitbaat, geen andere werknemers betrokken.

In Spanje is er al jaren scherpe kritiek op de werk- en veiligheidsomstandigheden in de mijnen. In december 2013 kwamen twee mijnwerkers om het leven bij een soortgelijk ongeval in de mijn in Súria.

Reddingsteams en medisch personeel werden volgens officiële berichten onmiddellijk naar de plaats van het ongeval gestuurd na de aardverschuiving donderdag. De reddingspogingen zijn “zeer moeilijk”, luidt het. De oorzaak van het ongeval is nog niet gekend.

Aangeboden door onze partners